Tropické stromy vyrůstají v teplém a vlhkém prostředí, kde se musejí bránit škůdcům a plísním mnohem razantněji než jejich vzdálení příbuzní v mírném pásu. Díky tomu si vyvinuly obranu v podobě vysoké hustoty a velkého podílu olejnatých látek, které vytváří bariéru vůči pronikání vlhkosti do kmene.

Velké množství olejnatých silic najdeme v teaku. Tato dřevina je sice velmi měkká (její hustota se uvádí kolem 690 kg/m³), vysoký obsah olejů z ní však činí jednu z nejstabilnějších. Teakové dřevo se nekroutí, nesesychá, nebobtná a vydrží déle než 25 let. Pokud ho musíte natřít, je to jen kvůli zachování barevné stálosti.

Naopak menší stabilitou se vyznačují massaranduba a bangkirai; jsou sice velmi tvrdé a snesou velkou zátěž, ale vlivem rozmarů počasí a výkyvů teplot mají tendenci sesychat a kroutit se. Na terasu z bangkirai kromě toho není vhodné stavět kovový zahradní nábytek, protože dřevina v reakci s kovem černá.

Dobrou alternativou příšerně drahého teaku může být například merbau, které je rovněž velmi stabilní, a navíc vyniká i tvrdostí. Ve venkovním prostředí se na koncích prken mohou po čase objevovat drobné prasklinky, plocha ale odolává větru, dešti.

Podobnými vlastnostmi se chlubí také ipe. Jde o velmi těžké dřevo s vysokou hustotou (asi 1100 kg/m³) a nízkou absorpcí vody, takže ho můžeme bez obav položit i kolem bazénu. Stejnou službu ovšem prokáže i měkčí a levnější garapa, jež okouzlí krémově nažloutlou barvou. U garapy se oceňuje vysoká barevná stálost, dřevo zpočátku uvolňuje pigmenty velmi pomalu. Teprve po delší době začne vlivem UV záření šednout jako ostatní dřeviny.

S čím je třeba počítat:

  • Také exotické dřeviny získávají časem patinu, které zabráníte nátěrem provedeným dvakrát ročně. První nátěr se ale doporučuje provést až 2 měsíce po pokládce, aby mohlo dřevo "zvětrat". K obnovení barevnosti zešedlého dřeva lze použít speciální odšeďovače.
  • Prkna mohou být dodána jako hladká, nebo s drobnými protiskluzovými drážkami. Hladkou terasu je možné natřít speciálním bezbarvým protiskluzovým nátěrem.
  • U některých exotických dřevin můžete zpozorovat drobné otvory po hmyzu. Jde o stopy po škůdcích, kteří v minulosti napadli živý strom, po jeho pokácení však uhynuli, a nemusíte se proto bát, že by z exotických krajin přicestovali až na vaši zahradu.