Sibiřský modřín je tvrdší než evropský a díky vysokému obsahu pryskyřice lépe odolává vlhkosti a houbovým onemocněním. Říká se, že toto dřevo ani nemusíte ničím ošetřit, a vydrží vám klidně 15-25 let, ozdobené nádhernou stříbrošedou patinou.

Zatímco patina není na škodu, a mnoho majitelů teras se na ni dokonce těší, ošetření olejem přeci jen zvýší jak životnost prken, tak komfort při chození bosou nohou. Ať zvolíte hladká prkna, nebo protiskluzovou úpravu s drážkami, z neošetřené podlahy se mohou uvolňovat třísky. Pokud navíc není terasa zastřešená a v létě na ni dopadá přímé slunce, počítejte s uvolňováním pryskyřice, což zase bude na nášlap nepříjemné.

Nátěr tyto nevýhody sibiřského modřínu potlačí, a navíc dřevu prodlouží životnost. Jestliže zvolíte bezbarvý olej, tedy bez příměsi pigmentů, nepřijdete ani o patinu, šednutí jen může trvat o něco déle než v případě neošetřeného dřeva.

Před prvním nátěrem je potřeba nechat terasu 4-6 týdnů zvětrat, aby slunce ze dřeva "vytáhlo" pryskyřici, kterou z povrchu smyje déšť (nebo voda z vašeho kbelíku). Samotná prkna před stavbou ale zvětrávat nenechávejte, rychle se kroutí a sesychají. Ze stejného důvodu je potřeba provést montáž precizním způsobem, nejlépe přichycením vrutů shora k podkladním hranolům, nikoli na klipy. „Montáž na klipy není vhodná vzhledem k vyššímu objemovému sesychání a stupni kroutivosti sibiřského modřínu,“ radí dovozci exotického dřeva z Pechar.cz.

Otvory pro vruty raději předvrtejte, aby se omezilo riziko rozštěpu dřeva. Všechny spojovací prvky pak vybírejte zásadně nerezové, protože korozivní kov by na modřínu vytvořil nevzhledné černé skvrny.