Protože sálavý princip ohřevu nevíří v místnosti prach, spokojeni jsou rovněž lidé trpící astmatem nebo alergií. Zdraví tedy platí v tomto případě dvojnásob. Kromě toho je podlahové vytápění také praktické a ekonomické.

Ekonomika i praktičnost především

Praktičnost je dána tím, že v místnosti nemusíte řešit problém, kam a jak velké radiátory umístit. Nic nenarušuje vyměřený prostor. Vše je skryto pod podlahou, takže jestliže lpíte na designu, nemůžete být nespokojeni. To je i důvodem, že se podlahové vytápění používá jak u novostaveb, kdy je každý centimetr plochy k dobru, tak také u rekonstrukcí starších objektů, protože nenarušuje historickou auru místa. Teplovodní vytápění lze bez problémů napojit na jakýkoliv zdroj tepla - kotel či tepelné čerpadlo. Do nízkoenergetických domů nebo do dřevostaveb snad ani nemá smysl uvažovat o něčem jiném. Na rozdíl od elektrických topných kabelů nemusí citliví lidé řešit problémy s elektromagnetickým polem, protože žádné není. Lidé si paradoxně někdy objednávají odborníky na patogenní zóny a řeší, jak má být umístěna postel, ale na magnetické pole u elektrických kabelů zapomínají. Sebelepší systém by nenašel tak velkou podporu veřejnosti, kdyby nebyl ekonomický. A to teplovodní vytápění bezesporu je. Vtip je v tom, že plošné vytápění vždy pracuje s nižšími teplotami topné vody než jiné systémy. Výsledkem je až 30% úspora energie, což není nezanedbatelná veličina. Regulace je rovněž jednoduchá a provádí se prostřednictvím plně programovatelných termostatů, ovládání chytrým telefonem není výjimkou.

Zásady pro rozhodování

Mnozí mohou namítnout, že voda v podlaze, to je nebezpečí. Není tomu tak. Jen je třeba vybrat si kvalitní systém. To znamená 100% spolehlivé potrubí, které zaručí dlouhou životnost a bezporuchovost. Ano, opravy jsou v opačném případě nákladné a nepříjemné. Jak tedy vybírat? Systém REHAU RAUTHERM disponuje speciálním potrubím, které není vyrobeno z obyčejného plastu, ale ze síťovaného polyetylenu (PE-Xa), který propůjčuje potrubí vysokou pevnost a současně odolnost, která je pak zárukou bezproblémového užívání. Potrubí RAUTHERM využívá navíc pro tento účel speciálně vyvinutou spojovací techniku pomocí násuvné objímky REHAU, která nepotřebuje těsnicí kroužky, a přitom perfektně drží. Už tím se eliminují případné možné chyby řemeslníka a investor má o to větší jistotu kvalitně odvedené práce.

Co je dobré ještě vědět?

Klíčovou otázkou tedy není ani tak výběr systému, ale spíše způsob pokládky. Na to REHAU myslel tím, že nabízí hned několik variant, z nichž každá má své přednosti. Hodně záleží na celkové konstrukci stavby. Proto by měl mít hlavní slovo odborník, který řešení navrhne společně s rozložením topných smyček. Jednou z variant je suchá pokládka, kterou použijeme všude tam, kde stávající konstrukce nedovoluje další zatížení mokrým procesem. Příkladem jsou rekonstrukce. Suchá cesta pokládky je také vhodná do vyšších pater a podkroví, kde ji kombinujeme se suchou podlahou (sádrokartonovou). Pro suchou variantu existují k tomu určené speciální systémové desky.

V případě mokré cesty, která je ovšem mnohem častější, nabízí REHAU hned více možností. Jednou z nich je systémová deska Varionova s kročejovou a tepelnou izolací (případně bez izolace) pro „červenou trubku“ bezpečně zafixovanou (max. průměr je 17 mm) v desce, nebo vodicí lišta Raufix (vhodná pro větší plochy nedělené příčkami i vyšší topné výkony s trubkou až do 20 mm), pod kterou se instaluje celoplošná krycí fólie (izoluje podklad proti záměsové vodě), či systém Tracker (polystyrenová deska s PE fólií) vhodná třeba pro menší a členité místnosti. Mnozí řemeslníci preferují systémové desky proto, že umístění trubky je v tomto případě přesně dané a nemůže dojít k jejich nechtěnému posunu při montáži.

Na popularitě získává v poslední době systém RAUTHERM SPEED K s „oranžovou vysoce ohebnou trubkou“ (až o 30 % standardu červené), na které je už z výroby navinutý suchý zip. Princip suchého zipu dovoluje flexibilní pokládku i u členitých místností a případné rychlé korekce polohy. Je to vůbec nejrychlejší způsob pokládky topných trubek.

Tip na závěr

Před volbou suché nebo mokré cesty bychom si měli také uvědomit, že zatímco suchá podlaha má rychlejší náběh teploty, tak beton má lepší akumulační schopnosti a delší setrvačnost. To může hrát svou roli. Při pokládce topného potrubí například v obývacím pokoji propojeným s kuchyní nešetřete pár metrů trubek a instalujte je po celé ploše (včetně kuchyňských skříněk). Jednak můžete v budoucnu změnit dispoziční uspořádání, a jednak i při vaření, když stojíte u kuchyňského pultu, vám bude příjemné teplo od nohou. A pokud chcete přece jen šetřit – na konci skříňky by měla být poslední trubka alespoň 20 cm pod skříňkou. Pro regulaci topného systému doporučujeme zvolit programovatelný termostat NEA SMART 2.0 s mnoha chytrými funkcemi, které vám pomohou nastavit co nejefektivnější vytápění.

Informace můžete čerpat také na www.rehau.cz