Pokud přemýšlíte nad výstavbou nového plotu, dobře si promyslete, co od něj očekáváte. Máte rádi soukromí? Máte dost výhledu na sousedovu sbírku starých „veteránů“? Případně vás ruší hluk z ulice nebo ze sousední parcely? Pak vám doporučujeme místo klasického plotu z pletiva či palubek sáhnout po těžším kalibru, a tím je klasická zeď. I když tak úplně klasická být vlastně nemusí. Pokud se chcete od svého okolí odstřihnout a zároveň mu dát najevo, že máte rádi netradiční věci, můžete sáhnout po zajímavé formě jinak běžných betonových tvarovek. Oblé tvárnice Ronde Block od českého výrobce betonových komponentů Presbeton umožňují výstavbu nejen rovných zdí, ale i vlnitých a zaoblených ploch. Primárně se využívají při stavbě plotů a zídek, nicméně je možné je použit i v samotné zahradě při tvorbě různých zákoutí.

Snadná údržba a dlouhá životnost

Výstavba plotů a zídek z betonových tvarovek je v posledních letech velmi populární. Důvod je nasnadě. Beton patří k jednomu z nejtrvanlivějších materiálů, který snadno odolá místnímu proměnlivému počasí a teplotním výkyvům. Na rozdíl od dřevěných plotů nepotřebuje téměř žádnou pravidelnou údržbu.

Oblé tvarovky pro rychlejší výstavbu

Tvárnice Ronde Block navíc vynikají jednoduchou výstavbou. Ta se provádí na vazbu klasicky lepením s minimální spárou na mrazuvzdorné lepidlo. Další možností je spojení jednotlivých tvarovek suchou výstavbou, pomocí speciálních betonových kroužků. Z důvodu vyrovnání případných nerovností základového pasu se první vrstva tvarovek ukládá do maltového lože. Ostatní vrstvy je pak možné spojovat dvěma výše uvedenými způsoby, tj. lepením nebo pomocí kroužků. Díky tvarovému řešení tvárnic se svislé spáry spojovacím materiálem nevyplňují. Ukončující, tzn. poslední vrstva tvárnic a zákrytové desky musí být přilepeny. Stěny musí být vždy ukončeny přibetonovaným sloupkem s vloženou výztuží. Obdobně musí být provedeno také ukončení v místě branky nebo v místě plotových výplní. Díky tvarovému řešení, designu, přesnosti tvárnic a způsobu kontaktního spojování se neprovádí dodatečné spárování ani žádné jiné kroky pro dosažení finálního vzhledu zdiva, čímž se značně urychlí a usnadní realizace zdí.