Beton se obvykle míchá z písku, štěrku, cementu a vody. Obecná definice nicméně beton charakterizuje jako kompozitní stavební materiál skládající se z pojiva, plniva, vody a příměsí. V podstatě to znamená, že plnivem nemusí být výhradně štěrk a písek, stejně jako se pojivem nemusí myslet jen cement. Staří Římané například využívali jako pojivo sopečný popel zvaný pucolán - díky jeho vynikajícím vlastnostem se mnohé stavby z této doby zachovaly dodnes, včetně 5000 tun těžké monolitické kopule na římském Pantheonu.

Pokud stavíte rodinný dům, beton nalijete do základových pasů a zhotovíte z něj základovou desku. Dnes už je spíš výjimkou, že by si někdo pro základovou desku míchal beton sám v míchačce, raději si objednáte auto-domíchávač z betonárky, i když to vyjde dráž. Kromě ušetřeného času a práce tak máte jistotu, že beton bude mít stejné vlastnosti po celé ploše desky a bude rovnoměrně zrát.

Pro menší stavební konstrukce, jako třeba betonový základ terasy, bude praktičtější namíchat si beton vlastní. Můžete k tomu využít kupovanou betonovou směs v pytli, kterou jen smícháte s vodou, nebo se přidržíte starého postupu a do míchačky vhodíte písek se štěrkem, cementem a vodou.

Pro stanovení ideálního poměru přísad je třeba si ujasnit, jak pevný beton potřebujeme - bude sloužit jako nosná konstrukce, nebo ho použijeme jen na lehké stavební výplně? Podle toho pak přidáme či ubereme cement, který je drahý, ale zvyšuje pevnost a soudržnost směsi. Pořádný, odolný beton získáme poměrem 1:2:2 (cement:štěrkopísek:písek), pro chudší materiál vhodný pro nenosné prvky bude stačit poměr 1:4:4.

Cílem je, aby cement obalil každé zrnko štěrku či písku a výsledný materiál se nedrolil. Pozor, písek by měl být čistý, bez příměsí hlíny a dalších nečistot - pokud vám zbyl písek ze stavby, nechali jste ho půl roku nepřikrytý někde v rohu zahrady a hrabou se v něm domácí mazlíčci, nejspíš už nebude použitelný. Na druhé straně nevadí, když písek zmokne. O to potom do míchačky nalijete méně vody.

Nejkvalitnější směsi s menšími frakcemi kameniva se používají k výrobě tzv. pohledového betonu. Díky barevným pigmentům už nemusí jít o nudné šedé plochy, ačkoli šedá je pro svou neutrálnost rovněž velmi žádaná. Realizace pohledového betonu není jednoduchou záležitostí, a tak je pro ni vhodné zvolit firmu s ověřenými referencemi.