1. Zdraví až na prvním místě

Nejen podlaha, ale dnes už i stěna nebo strop mohou být plochou, pod kterou se velkoplošné vytápění dá zabudovat. Teplo od nohou je příjemné, sálavé teplo celé stěny ovšem také není k zahození. Na stropě se vytápění zase nejčastěji kombinuje s chlazením, které nahrazuje klimatizaci. Ať už ale vytápíme, nebo chladíme, alergici a astmatici jistě ocení, že nedochází k žádnému nežádoucímu víření vzduchu a tím pádem i prachu – teplo nebo chlad se ve všech zmíněných případech předává sáláním, navíc je rovnoměrně rozložené. Oproti elektrickému podlahovému vytápění nevzniká u teplovodního žádné elektromagnetické pole, které může citlivějším jedincům vadit.

2. Důraz na praktičnost

Protože se celá podlaha, stěna nebo strop stává „radiátorem“, logicky musíme pracovat s mnohem nižšími teplotami otopné vody. To hravě vynahradí právě velká plocha, která celá vytápí nebo chladí. Díky tomu, že jsou otopné trubky zabudované pod povrchem, teplovodní podlahové vytápění nijak neovlivňuje design prostoru a není nutné řešit kam umístit radiátory. To je samozřejmě bonus v novostavbách, ještě více to oceníme v rekonstrukcích historických interiérů, kde by moderní topná tělesa značně kazila dojem.

3. Kvalita a spolehlivost

Právě proto, že je systém skrytý a tím pádem jakákoliv vada a její následná oprava stojí nemalé peníze a je velice nepříjemná, důraz musíme klást především na kvalitní a bezporuchový systém. REHAU RAUTHERM se vyznačuje speciálním potrubím, které není vyrobeno z obyčejného plastu, ale z hi-tech materiálu, síťovaného polyethylenu PE-Xa, který je vysoce pevný a odolný. Bezporuchovost systému značně podporuje speciálně vyvinutá spojovací technika tzv. násuvné objímky, při které není třeba svařovat, lepit ani používat těsnicí O-kroužky, a přitom perfektně drží. To značně eliminuje možnou chybu řemeslníka.

4. Variabilní zdroj tepla

Ať už plánujete řešit zásobování energiemi jakýmkoliv způsobem, teplovodní podlahové vytápění se tomu přizpůsobí. Napojit ho můžete na kotel na jakákoliv paliva, případně i na tepelné čerpadlo. Neexistuje proto žádný limit, a to ani u nízkoenergetických nebo pasivních domů.

5. Ekonomika provozu hraje prim

Ekonomičnost provozu teplovodního vytápění souvisí právě s nižšími teplotami otopné vody. Tato skutečnost uspoří až 30 % nákladů. Znát je to i u chlazení, kde se naopak pracuje s mnohem vyššími teplotami, než je tomu u klimatizace. Chlazení proto není tak agresivní a uživatel nepozoruje žádné proudění studeného vzduchu, na které si mnoho lidí v létě stěžuje.

6. Chytrá regulace

Alfou omegou teplovodního podlahového vytápění je jeho regulace. Tento druh vytápění má totiž (zejména u mokré pokládky) delší dobu náběhu, zase ale větší setrvačnost. V dnešní době plně programovatelných termostatů – u REHAU je to NEA SMART 2.0, které je navíc zcela běžné ovládat přes internet pomocí chytrého telefonu nebo PC, ale není vůbec žádný problém topení zaprvé „naučit“, jak se v klasickém režimu uživatelé domu chovají (kdy se vrací z práce, kdy chodí spát nebo kdy se třeba vrací z dovolené), zadruhé mu pak kdykoliv můžeme i na dálku vydat příkaz začni nebo přestaň topit, protože se můj zajetý režim dnes neplánovaně změnil.

7. Několik způsobů pokládky

Způsob pokládky závisí hlavně na konstrukci domu. Pro dřevostavby se suchou skladbou podlahy, podkroví nebo všude tam, kde není dobré přitěžovat konstrukci další vrstvou betonu, umožňuje teplovodní podlahovka od REHAU suchou pokládku pomocí systémových desek. Topení má pak rychlejší náběh, zase ale nižší akumulaci a tím pádem menší setrvačnost. U mokré pokládky přichází REHAU hned s několika možnými způsoby, ve sféře rodinného bydlení zmiňme dva nejpoužívanější – RAUTHERM S, kde je červená trubka zafixovaná v desce Varionova, nebo o něco dražší systém RAUTHERM SPEED s oranžovou trubkou, o 30 % ohebnější, s nakašírovaným suchým zipem, který umožňuje pokládku výrazně zrychlit, udělat ji flexibilnější a snadno a rychle opravit nevhodnou polohu každé jedné trubky.

Více na www.rehau.cz