Zimní zahrada s bazénem rozšiřuje bydlení o zcela nový rozměr: vytváří relaxační a společenskou zónu, kterou lze využívat po celý rok jak k posezení s rodinou či přáteli, tak k aktivnímu odpočinku. Když ji doplníte o tropické rostliny, budete se tu cítit jako na exotické dovolené, a to v jakémkoli ročním období.

Projektování celoročně obyvatelné zimní zahrady nad bazénem je ovšem mnohem náročnější než obyčejné zastřešení bazénu či terasy. Neobejdeme se bez odborníka, který doporučí způsob realizace s důrazem na izolaci a odvětrávání. Vlhké klima sice bude vyhovovat tropickým rostlinám, ale s ohledem na obyvatele domu by relativní vlhkost vzduchu měla být udržena mezi 55 až 60 procenty. U zimních zahrad s bazénem se obvykle nevyhneme instalaci efektivního odvlhčovače.

V nejlepším případě bude zimní zahrada orientována k jihu; intenzivní sluneční paprsky ji prohřejí i během zimního období, a ušetříme tak trochu energie za vytápění. Ideální teplota by se v zimě měla pohybovat okolo 20 °C, vyšší teplotu nepotřebujeme ani my, ani rostliny. V létě konstrukci otevřeme vstříc čerstvému vzduchu, přičemž otevřené části můžeme opatřit moskytiérou, která nás i zbytek domu ochrání před nepříjemným hmyzem.

V zimních zahradách, kde je celoročně teplo a vlhko, se bude dařit hlavně tropickým rostlinám, včetně tropických ovocných stromů. Mohou ji zkrášlit například kapradiny, orchideje, bromélie, banánovníky, kvajávy nebo třeba pomerančový jasmín. V případě oblíbených subtropických plodin, jako jsou citrusy a fíkovníky, musíme mít na paměti, že potřebují nižší teploty pro zimování, a hodí se proto spíše do zimních zahrad nevytápěných.