Laminátové podlaze se často říká nepřesně "plovoučka". Ona ale přitom nemusí být nutně plovoucí, některé typy lze napevno přilepit přímo k podkladu. Je ale pravda, že častěji se setkáváme s instalací plovoucím způsobem, což znamená, že laminy nejsou s podkladem pevně spojené a jen tak na něm leží neboli "plavou". Většinou se k sobě skládají systémem mechanických zámků, takže je jejich pokládka rychlá a podlaha se dá zase snadno rozebrat.

Zámkové spoje jsou citlivým místem, kde může dojít ke vzniku spáry, a tím pádem i snížené vodoodolnosti podlahy. Často slyšíme, že laminátové plovoucí podlahy se nedoporučují do koupelen a dalších prostor, kde se dostanou do přímého kontaktu s vodou a dlouhodobě zde panuje vlhkost. Tento handicap výrobci ovšem dlouhodobě řeší; většina z nich dnes už aplikuje na spoje ochrannou vrstvu vosku, ta ale neobstojí v případě louží, které včas nesetřete. Pokud toužíte po laminátu v koupelně, zvolte výrobek, který je do vlhkého prostředí přímo určen. Například laminát EGGER Aqua+ je speciálně vyvinut tak, aby vodě a vlhku odolal. Můžete na něj dokonce vyrazit i s parním čističem.

Kam se který druh laminátové podlahy hodí, poznáte podle třídy zátěže, do které je zařazen:

  • Třída zátěže 21 – hodí se do prostor s nižší frekvencí pohybu (ložnice, pokoje pro hosty)
  • Třída zátěže 22 – ideální do obytných prostor s trvalým používáním (obývací pokoje, jídelny, vnitřní chodby)
  • Třída zátěže 23 – vhodné pro intenzivní používání, dají se položit na schodiště, vstupní chodby a do kuchyní; snesou, když po nich krátce přejdete v botách

Vyšší třídy 31, 32 a 33 se doporučují do komerčních prostor.

Je jasné, že každý nemá v obýváku stejné podmínky. Bezdětní partneři bez domácích mazlíčků vyvinou na podlahu mnohem menší zátěž než rodina se dvěma malými dětmi, psem a třemi kočkami. Přihlédnout bychom proto měli i ke stupni odolnosti vůči oděru či obrusu. Ten je rozdělen do tříd AC1 až AC5, přičemž AC5 zvládá oděr nejlépe. Do bytu obvykle stačí laminát AC1 nebo AC2, ale v případě, že máte doma čtyřnohého kamaráda, vám podlaháři možná doporučí třídu AC4.

Jestliže si nejste jisti, kam pro laminát vyrazit a jaký zvolit, raději než k výrobcům a prodejcům běžte pro radu k podlahářům, kteří mají s jednotlivými krytinami zkušenosti. Jejich doporučení může být cenné.