„Stavebníci mají většinou zájem stihnout montáž oken a vchodových dveří ještě před zimou, aby budovu uzavřeli. Stavbu to výrazně posune, protože přes zimu je možné pokračovat stavebními pracemi uvnitř objektu. Ten je navíc po celou dobu zabezpečen proti nezvaným návštěvníkům. Nicméně to, zda okna namontujete ještě na podzim, nebo počkáte až na jaro, závisí především na použité stavební technologii,“ vysvětluje Ing. Pavel Kašpar, manažer montáží značky VEKRA. Zjednodušeně se tak dá říct, že záleží na použitém množství vody. Je totiž potřeba počítat s jejím vysycháním.

Jak zazimovat hrubou stavbu s novými okny

Máte osazená nová okna a nyní se obáváte, aby zvládla svou první zimu? V prvé řadě se ujistěte, že připojovací spára mezi oknem a stěnou je správně provedená a dostatečně ochráněná. Z exteriéru i interiéru by měl tepelně izolační pěnu chránit odpovídající typ fólie, který ji zabezpečí před pronikající vlhkostí a degradací vlivem UV záření. „Vnitřní fólie nepropustí do prostoru připojovací spáry vlhkost, ta vnější ji zase ochrání před povětrnostními vlivy a zatékáním případné srážkové vody, ale současně nebrání v odpařování případných vodních par,“ uvádí Ing. Pavel Kašpar. Ihned po montáži také proveďte zednické zapravení uzávěrů připojovací spáry, abyste ji zabezpečili před povětrnostními vlivy, protože ochranné fólie nejsou uzpůsobené tak, aby dlouhodobě odolávaly působení UV záření, deště, sněhu a mrazu.

Ani v zimě nezapomínejte větrat

Stará zednická poučka praví, že zděná stavba potřebuje „vymrznout“. V dnešní době, kdy se klade důraz hlavně na rychlost, se od tohoto řemeslnického moudra upouští. Současné technologické postupy, kdy se pro lepení stavebních materiálů používají moderní lepidla a pěny, už tuto metodu ani nevyžadují. Přesto ale nezapomínejte na dostatečné odvětrávání vlhkosti, která se v novostavbě v určitém množství vyskytuje vždy. „Nová okna, dveře a správně provedené uzávěry připojovací spáry stavbu uzavřou, a zabrání tak samovolnému unikání vlhkosti, která se může v nevytápěném interiéru začít hromadit. Za pár zimních měsíců by tak mohlo dojít k poškození například povrchové úpravy dřevěných oken,“ říká Ing. Pavel Kašpar. Pokud navíc probíhají další práce uvnitř stavby i v zimě, pak je třeba na větrání myslet o to více, protože stavební činnosti, jako je lití podlah nebo natahování omítek, jsou vždy spojeny se zvýšeným výskytem vlhkosti.

Jak na zimu připravit hrubou stavbu bez oken

Plánujete montáž nových oken až na jaro? Možná si lámete hlavu, jak správně zazimovat ostění, aby osazení nových oken později proběhlo bez problémů. „Před montáží otvorových výplní musí být stavební otvor správně připravený a zatřený tmelem tak, aby ostění mělo rovný, geometricky přesný, hladký a soudržný povrch. To je vhodnější provést až na jaře těsně před samotnou montáží oken. Nemusí to ale být pravidlem, přípravě stavebního otvoru už na podzim by nemělo nic bránit, kvalitní materiály přes zimu vydrží,“ radí Ing. Pavel Kašpar. Také pamatujte na to, abyste hrubou stavbu dostatečně zabezpečili před nezvanými návštěvníky. Otevřené stavební otvory uzavřete například OSB deskami. V případě, že je pozemek oplocen a na stavbě se nenachází žádný poškoditelný nebo zcizitelný materiál, není zakrývání otvorů nezbytné. Je ale třeba vzít v potaz podmínky pojistné smlouvy domu.