Na první pohled se jeví logické, že když se rušivému zvuku do cesty postaví jedno sklo navíc, musí to pomoci. Skutečnost je bohužel trošku složitější, ale v našem článku vám rádi pomůžeme situaci rozklíčovat.

Základem je seřízené okno

Zní to jako kontrast, protože přece hledáme moderní a technické řešení, kde je vše již vyladěno a zařízeno. „Ani nejdražší a nejlépe vybavené okno nebude proti hluku fungovat, když nebude správně seřízené a nebude dostatečně přiléhat celým svým obvodem do těsnění,“ říká vedoucí řízení jakosti ve firmě PRAMOS Ing. Zdeněk Kašparec.

Zvuk se totiž šíří vzduchem a špatně seřízené kování, nebo třeba poškozené těsnění, které nezajistí dostatečnou těsnost, znamenají výrazně zhoršenou izolaci nejen u hluku, ale i u tepla, které nás zpravidla zajímá na prvním místě. Nehledě na to, že pokud máte okna dlouhodobě otevřená, třeba kvůli větrání, investovat u nich do zvukové izolace nebude dávat minimálně v teplé části roku smysl. Jak seřídit plastové okno?

Proč trojsklo zvukovou izolaci nezlepší?

Dvě skla se stejnou tloušťkou poskytují téměř stejnou zvukovou izolaci, jako tři. Je to proto, že reagují na určité zvuky o určité frekvenci stejně jako třeba membrána v bubnu - tím, že se společně rozezní. Ke zlepšení zvukové izolace tak vede spíš instalace nestejně širokých skel, zvětšení vnitřního prostoru mezi nimi, nebo přidání speciálních izolačních fólií.

[[[table]]]

Třída zvukové izolace oken123456 Vzduchová neprůzvučnost oken RW [dB] 25-2930-34 35-39 40-44 45-49≥50

[[[/table]]]

Proč je to celé tak složité?

Decibelová škála je tak trochu záludná, protože se nezvyšuje přičítáním, ale násobky. Výstřel z děla (120 dB) tak určitě není dvojnásobkem šelestu listí (60 dB). Dvojnásobný akustický tlak se ve skutečnosti vyznačuje rozdílem pouhých 3 dB.

ZvukHodnota
Práh slyšitelnosti0 dB
Tikot hodin35 dB
Šelest listí60 dB
Silný provoz80 dB
Hlasitý výkřik96 dB
Práh nepříjemnosti102 dB
Vzlet tryskového letadla116 dB
Výstřel z děla120 dB

tabulka z https://cs.wikipedia.org/wiki/Decibel

Aby toho nebylo málo, zvuk se šíří v závislosti na tlaku vzduchu. Různě se odráží, pohlcuje, nebo způsobuje rezonanci, jak jsme si napsali. Různé předměty a materiály také pohlcují různě vysoké zvuky. Nejlepší radou pro dosažení klidného bydlení je nechat zkušeného odborníka, aby na místě posoudil nejen okna, ale i okolní zdivo a místní podmínky. Teprve kompletní technické řešení na míru může zajistit za utracené peníze adekvátní výsledek.

Přesně takto postupuje společnost PRAMOS. K posouzení situace na místě posílá techniky s dostatečnými znalostmi i vybavením a navrhuje řešení, které skutečně pomůže a se kterým budete spokojeni na míru vašemu bydlení.