Dřevostavby z montovaných panelů mívají stěny mnohem tenčí, než jaké vídáme u domů zděných. Díky tomu zaberou na pozemku méně místa a poskytují větší plochu obytného prostoru. Bez zateplovacího systému má obvodový dřevopanel hloubku jen osmnáct a půl centimetru.

Sendvičové stěny dřevostaveb prošly rychlým vývojem a v současné době umí domu zajistit jak ochranu před okolními vlivy, tak tepelnou izolaci. Kromě toho už ani není problém na ně zavěsit těžké předměty. Přesto si zachovaly minimální tloušťku.

Ve skladbě stěn dřevostaveb hrají hlavní roli nosné, extrémně vysušené dřevěné KVH hranoly, z obou stran přiklopené fermacellovými deskami.

„Prostor mezi hranoly a deskami je vyplněn vysoce kvalitní sklovláknitou minerální vatou, jež je zbavena stopových látek formaldehydu a díky níž je zajištěna tepelná i akustická izolace ve vnitřních prostorách domu,“ vysvětluje Tomáš Veselý, ředitel značky VEXTA DOMY.

Fermacellové desky dodávají stěnám překvapivou pevnost a nosnost. Na jedné hmoždince udrží až 50 kilogramů, takže není žádný problém mít na stěně v interiéru zavěšené jakkoliv těžké předměty.

V případě obvodových stěn dřevostavby může být tepelná izolace zabezpečena ještě navíc deseticentimetrovým polystyrenovým obkladem. Polystyren se coby levný materiál používá u tzv. difuzně uzavřených konstrukcí doplněných o parozábranu, která zcela brání vlhkosti prostupovat stěnou. Jinou skladbu bude mít konstrukce difuzně otevřená, jež podle svých zastánců lépe "dýchá".

Vhodný typ stěn odpovídající vaším požadavkům je vždy třeba konzultovat s architektem a stavební firmou, která by vám měla dát na výběr z více možností.