Plynový kotel

Díky vysoké účinnosti je tento způsob vytápění cenově příznivý – ceny plynu jsou poměrně nízké a jeho spotřeba také není vysoká. Navíc si vytápění kotlem můžete přizpůsobit, kromě vytápění radiátory ho můžete připojit také k podlahovému vytápění, případně tak ohřejete také vodu, a navíc je možné propojit ho ještě s dalším zdrojem tepla, jako je například krb či kamna.

Dalším možným způsobem vytápění plynem jsou tak zvané WAW, jenže pokud bychom chtěli porovnat plynové kotle a vytápění WAW, kotel rozhodně vyhrává na plné čáře. Je totiž mnohem spolehlivější a nabízí více možností. Oproti tomu WAW jsou hlučné a nepraktické, proto už se v této době příliš nevyužívají. Pokud tedy chcete vytápění domácnosti pomocí plynu, zaměřte se raději na plynové kotle.

Jak vybrat správný kotel?

Vzhledem k tomu, že správný kotel by měl vydržet dobře fungovat po dobu několika let, je třeba dát si při výběru opravdu záležet a myslet i na ty nejmenší detaily. Pokud jste se rozhodli pro tento způsob vytápění, rozhodně se nevyplatí na něm šetřit. Proto se zaměřte primárně na kotle od firem, které mají s jejich výrobou dlouholeté zkušenosti.

Nejenže díky tomu budete mít jistotu kvalitního provozu, ale hlavně nebude problém zajistit servis a náhradní díly v případě jakéhokoliv problému. Rozhodně se do celého projektu nevrhejte sami, vyplatí se přizvat si odborníka. Ten vám totiž pomůže s návrhem řešení. Je důležité přizpůsobit celý projekt vytápěnému objektu, abyste měli jistotu, že vše bude fungovat tak, jak má. Již při výběru je třeba myslet na to, jak vlastně chcete celé vytápění vyřešit.

Vězte, že se opravdu vyplatí věnovat při pořizování velkou pozornost všemu. Pokud se totiž někde v této fázi stane chyba, namísto komfortního vytápění celé domácnosti pak bude zapotřebí k troše tepla pro zahřátí deka.

Prvotní investice

Vzhledem k různým možnostem se pořizovací cena může výrazně lišit. Není to jen o tom, jaký kotel vyberete, brát v potaz musíte i množství potřebných radiátorů a případně podlahové vytápění. Jestliže je váš dům připraven na plynové vytápění pomocí kotle – tedy má zavedený zemní plyn a není potřeba provádět stavební úpravy, vyjde vás instalace kompletního topení zhruba do 80 tisíc korun.

Jenže vše je velmi individuální, a cena se tak může lišit pro projekt vytvořený pro vaši domácnost. Ovšem do budoucnosti se toto řešení určitě vyplatí. Navíc můžete narazit také na slevy, pořizovací cena tak nebude příliš vysoká.

Finanční nákladnost

Určit přesné náklady na provoz úplně nejde. Každá domácnost má totiž jiné nároky a spotřebu teplé vody. Existuje však alespoň přibližný výpočet. Pro běžné rodinné domy se náklady za rok pohybují kolem sumy vyšší než 20 tisíc korun. To se ale může lišit. Nezáleží totiž ani tak na tom, kolik členů domácnost má. Velký vliv na spotřebu má hlavně energetická náročnost domu a také to, jak ho užíváte. Pokud tedy nemáte vysoké energetické nároky, mohou být roční náklady na provoz výrazně nižší.

Jestliže však plynový kotel porovnáme s již zmíněnými topidly WAW, jedná se o velmi příznivé řešení. Vytápění takzvanými vafkami vyjde za rok o několik tisíc dráže. Navíc nenabízí ani zdaleka takový komfort jako plynový kotel.

Vytápění plynovým kotlem je skvělým řešením pro každou větší domácnost. Celý systém si můžete přizpůsobit tak, aby byl dům komfortně vytápěn. Navíc se vyhnete vysokým nákladům, i přesto však získáte spolehlivé řešení.