Meziroční nárůst žádostí o fotovoltaiku v řádech desítek procent registrují i v energetické společnosti innogy a s podobným trendem počítají i letos. Nejčastější dodávanou elektrárnou od innogy byla v loňském roce fotovoltaika s 12 až 13 panely, s baterií s třífázovým střídačem, o výkonu zhruba 5 kWp. Toto řešení umožňuje maximální využití vyrobené elektřiny a zároveň zajištění v případě výpadku sítě.

Nejvyšší čas začít

Výkon solárních panelů roste s intenzitou slunečního záření a z toho důvodu je nejefektivnější v letním období. Takže pokud si chcete vyrábět vlastní čistou elektřinu z domácí fotovoltaické elektrárny už letos v létě, je skutečně nejvyšší čas pustit se do realizace.

„Celkovou délku procesu ovlivňuje zejména vyřizování administrativy, proto je zapotřebí počítat s dobou několika týdnů až měsíců. U nás v innogy se do montáže pustíme do 90 dnů od potvrzení distributora, samotné panely pak nainstalujeme během jednoho až dvou dnů. Po celou dobu realizace jsme samozřejmě v kontaktu s našimi zákazníky a průběžně je o postupu informujeme,“ vysvětluje Petr Kalčev, produktový manažer fotovoltaiky v innogy.

V rámci speciální jarní akce nyní navíc můžete u innogy získat k instalaci třífázové hybridní elektrárny s baterií špičkové 410Wp panely se slevou 50 %. Více se o výhodné nabídce fotovoltaiky dozvíte na webu elektrinazeslunce.cz.

Cenu sníží dotace

„Pokud jde o návrh vhodného řešení, hledání energetického specialisty, projektanta, dodavatele fotovoltaického systému nebo montáž, s tím vším si lidé nemusí lámat hlavu. Postaráme se o vše potřebné, a navíc zařídíme i žádost o dotaci z programu Nová zelená úsporám až do výše 170 tisíc korun,“ doplňuje P. Kalčev s tím, že získání dotace je ze strany innogy předem garantováno.

Solární panely napájené sluncem zajistí nejen čistou elektřinu a částečnou soběstačnost, ale pokud je to navíc systém s baterií, tak i zálohu v případě výpadku dodávek ze sítě. Elektrárnu od innogy tak můžete pořídit při získání dotace už od 73 tisíc Kč. I s touto menší elektrárnou s roční výrobou 2,3 MWh lze ušetřit za 30 let životnosti systému téměř půl milionu korun.