Jestliže jste se rozhodli postavit terasu z materiálů, které odolají vodě, a dle stejného kritéria vybíráte i venkovní nábytek, možná vám postačí terasu zastínit markýzou nebo dřevěnou pergolou, ke které zasadíte nějakou půvabnou popínavou rostlinu nebo ji přikryjete rákosem. Obě jsou to řešení finančně nenáročná, a přitom plní hned několik funkcí: terasu i nábytek chrání před UV zářením, navazující interiér domu se díky nim tolik nepřehřívá a posezení na terase bude příjemné, i když zrovna nastanou tropická vedra.

Pokud však chcete na terase vysedávat i za deštivých dnů, budete hledat funkční střechu. Ta může navazovat na střešní krytinu domu, což je praktické hlavně v případě, že dům právě stavíte a při nákupu materiálu s tím dopředu počítáte, respektive terasa i se střechou jsou už zahrnuty v projektu.

Jiná situace nastane, když máte nad terasou dřevěnou pergolu a potřebujete ji jen pokrýt nepromokavou krytinou. Protože konstrukce pergol nemívají velkou nosnost, budeme vybírat lehký materiál typu polykarbonát nebo sklolaminát. Nejde-li nám o to, aby střecha propouštěla světlo, můžeme zvolit i umělé šindele nebo obyčejný plech.

U moderních novostaveb se dobře vyjímají konstrukce hliníkové, které na rozdíl od těch dřevěných nepotřebují žádnou údržbu. Dobře se kombinují s luxusními systémy, jakými jsou naklápěcí lamely nebo posuvné skleněné panely. Posuvné zastřešení se vyrábí na míru a jeho cena je přirozeně vyšší, na druhé straně ale dokáže celou terasu uzavřít a vytvořit z ní obytný prostor i pro chladnější období.