Co je to domácí čistička odpadních vod?

Laicky si lze čističku odpadních vod představit jako „větší“ plastovou nádrž, která se zapustí do země poblíž domu. Odpadní voda z domácnosti se v ní čistí prostřednictvím mechanicko-biologických procesů, které určitým způsobem napodobují běžné čisticí procesy v přírodě. Pokud zvolíte kvalitní variantu, pak získáte vodu, která je ve finále zbavená až 95 % nečistot. Do čističky odchází veškerá odpadní voda z domácnosti: ze sprchování, mytí nádobí, myčky, pračky, splachování toalety… Pro její pořízení je třeba získat povolení, buď formou ohlášení, nebo přes správní řízení.

Jak funguje čistička odpadních vod?

Většina domácích čističek vod sestává ze tří komor, ve kterých postupně dochází k čistění. Prvním zastavením je usazovací komora, kde dojde k mechanickému odstranění nečistot. Druhým místem je aktivační komora, kam vtéká voda pouze s organickými látkami. Zde čekají speciální bakterie do ČOV, které biologicky rozkládají organické nečistoty. Do poslední, dosazovací komory vtéká již voda přečištěná, kterou čeká další použití, případně odtéká z pozemku pryč. Zahuštěný kal se vrací do aktivační části. Spotřeba energie bývá od 50-80 W.

Bakterie ve vašich službách

Spolu s čističkou vody pravděpodobně změníte některé dosavadní návyky. Důvodem je nutnost pravidelného přísunu potravy (odpadní vody) bakteriím, které se starají o odstranění organické části. Pokud používáte drtič odpadu, je třeba jej seřídit na „menší“ kousky, jinak je systém přetěžován. Pozor na tuky a oleje, které mají tendenci se usazovat v potrubí. V tomto směru vám mohou pomoci bakterie a enzymy Jenor DČOV, které rozpouští i nanesené tuky. Do čističky by se neměly dostat toxické a chemické látky (odlakovače, léky z lékárny, příliš agresivní chemické čističe).

Co zvážit při výběru domácí čističky vody?

  • 1) Kam čističku vody umístíte?

Pamatujte na fakt, že bude potřeba občas nějaký servis, takže přístup k domácí čističce vody by měl být pohodlný i větším autem. Navíc součástí instalace je i betonová základová deska, čekají vás výkopové práce, připojování nátokového a odtokového potrubí, umístění dmychadla aj.

  • 2) Pro jak velkou domácnost čističku vody plánujete?

Počítejte s tím, že jedna osoba vyprodukuje denně až 150 litrů odpadní vody. Při poddimenzování hrozí zápach a časem nutný servis či výměna.

  • 3) Jakým způsobem naložíte s přečištěnou vodou?

Právě odpověď na tuto otázku má vliv na druh správního řízení i pořizovací cenu domácí čističky odpadních vod. V zásadě existují následující varianty: vsak do půdy na pozemku (podzemní vody) – tento způsob je nejpřísněji posuzován, dále do řek nebo potoků (povrchové vody) anebo do kanalizace. Šance je taky vodu přesouvat do retenční nádrže a pak ji používat na zalévání.

  • 4) Nosnost (a barva) víka

Obvyklá nosnost je kolem půl tuny, nešetřete, protože děti a zvířata ji objeví rychle. Ačkoli barva na funkci vliv nemá, přeci jen nechcete svou zahradu opticky znehodnotit nevkusným zářivým prvkem.

Pro koho je domácí čistička vody vhodná?

Pořízení by měli zvážit zejména obyvatelé trvale obydlených domů, penziony či celoročně obývané rekreační objekty. Čistička odpadních vod není vhodná na chaty nebo chalupy, které navštěvujete jen občas. Důvod je prostý, bakterie, které se starají o organickou část v odpadní vodě, při nedostatku „potravy“ nepřežijí.