Stačí mít vše pečlivě připravené, vybrat kvalitního a spolehlivého partnera (v tomto případě společnost Haas Fertigbau) a pak už jen sledovat a těšit se z toho, jak nový dům roste.

Ale vezměme to popořádku. Manželé Novotní z Dubí u Teplic bydleli ve velkém rodinném domě společně se dvěma dcerami. Poté, co dospělé dcery opustily rodný dům, stal se pro ně velký dům nákladným a náročným na údržbu. „Jen oken měl dům osmadvacet, tak si představte, jaké to bylo, všechny je umýt,“ povzdechl si Bohumil Novotný.

„Zůstali jsme v domě sami dva a náklady na údržbu a provoz byly hodně vysoké. A tak jsme začali pátrat po novém bydlení. Protože jsme chtěli dřevostavbu, do oka nám padly rodinné domy Haas. Navštívili jsme jeden z pořádaných dnů otevřených dveří, abychom viděli, jakým způsobem domy staví. To, co jsme viděli, nás přesvědčilo natolik, že jsme se hned na místě dohodli,“ popsal pan Novotný začátek cesty za novým domem.

Zvolili individuální řešení

Přestože nabídka typových bungalovů i patrových domů u Haas je velmi široká, manželé Novotní si vyhlédli dům podle své představy. „Viděli jsme zděný dům, který se nám líbil, ale chtěli jsme ho v dřevostavbě. Pro Haas nebyl problém připravit pro nás individuální projekt.“

Jak stavba probíhala?

  • 13. října: žádost o stavební povolení
  • 25. února: stavební povolení nabylo právní moci a stavba mohla začít
  • 5. března: zahájení stavby základové desky
  • 29. března: předání hotové základové desky
  • 14. dubna: zahájení stavby rodinného domu
  • 28. června: předání hotového domu na klíč

„Dům nám předali kompletní s kuchyní, skříněmi v ložnici a v šatně, bylo vymalováno, dům omítnutý a uklizeno. Mohli jsme se okamžitě nastěhovat, což jsme také udělali. Léto jsme už strávili v domě, byť ještě bez zahrady a terasy,“ uvedl pan Novotný.

Kompletní stavba za čtyři měsíce

Od začátku stavby základové desky do předání domu na klíč to trvalo necelé čtyři měsíce. „Při volbě dřevostavby nás zaujala rychlost stavby, a to se naprosto potvrdilo. Navíc vše fungovalo jako na drátkách, bez problémů. Veškeré práce byly odvedeny ve vysoké kvalitě. A tak si můžeme dnes naplno užívat krásné a příjemné bydlení,“ konstatoval pan Novotný.