Balkonové dveře nabízí nejlevnější řešení

V případě, že za propojení obýváku s balkonem nebo terasou nechcete utratit moc peněz, jsou jasnou volbou balkonové dveře s klasickým otevíráním do místnosti. Jak se můžete sami přesvědčit v online konfigurátoru e-shopu Skladová-okna.cz, například pro stavební otvor 3,5 metru byste za plastové balkonové dveře s dvěma fixními okny zaplatili něco málo přes 11 tisíc korun, zatímco za PSK portál jednou tolik. Jde přitom o stejný profilový systém, bílou barvu a dvojsklo.

Velký výběr barev

Jste spíše konzervativní a chcete balkonové dveře do interiéru v neutrální bílé barvě? Žádný problém. Ale pro ty, kteří mají rádi kontrasty, mohou být terasové dveře i v nějakém dřevodekoru, imitaci hliníku nebo třeba výrazné červené či zelené barvě.

PSK portál uspoří místo

Modernější variantou oproti balkonovým dveřím jsou PSK portály, které mají výhodu posunu do boku. Posuvné křídlo se dá stejně jako u oken vyklopit do ventilační polohy. Což ale znamená, že dveře neumožňují bezbariérový vstup, práh bývá vysoký kolem 6 centimetrů. Otevírání je dvoukrokové, po otočení klikou nejprve dveře přitáhnete k sobě a potom odsunete do strany.

HS portál je ideální do bezbariérových prostorů

Druhým typem portálu je HS portál/HST portál neboli zdvižně-posuvné dveře pohybující se po dvou kolejnicích. Stejně jako PSK portál se zasouvají do boku, ale nemají žádný práh, dveře se pohybují po souběžné kolejnici. Přestože HS portál většinou váží několik stovek kilogramů, otevírání je snadné – otočíte klikou a zatáhnete do boku. V porovnání s PSK portálem o stejném rozměru bývají většinou dražší i o několik desítek tisíc korun (záleží ale samozřejmě na typu profilového systému, materiálu, kování…).

Na co před montáží terasových dveří pamatovat

  • Typ dveří a s tím i související maximální velikost je dána výrobními možnostmi profilového systému. V praxi to znamená, že ne do každého stavebního otvoru se hodí každý typ dveří. Pokud například máte šířku otvoru 5 metrů, jsou vhodnější posuvné portály, případně můžete zkombinovat dvoukřídlé balkonové dveře s francouzskými okny. Naopak jestli máte otvor méně než 2,5 metru, jsou vhodnější klasické balkonové dveře (jednokřídlé, dvoukřídlé) zkombinované s francouzskými okny. U menších šířek totiž posuvné dveře nabízejí podobně velký průchod jako balkonové dveře.
  • Ať již zvolíte balkonové dveře, PSK, nebo HS portál, určitě pod dveře při instalaci vložte PURENIT nebo MERENIT (jedná se o sendvičový PURENIT vyplněný stlačenou PUR pěnou). Ve zkratce by šlo říci, že je to „deska“ s nízkou tepelnou propustností, která vydrží enormní zátěž.
  • Nejvhodnější je, když je napojení terasy na balkonové dveře nebo na portál bez schůdků.
  • Pokud stavíte novostavbu nebo rekonstruujete a žádáte o dotaci, určitě do terasových dveří volte izolační trojsklo s teplým meziskelním rámečkem, který eliminuje vznik rosení. V případě velkých ploch je nutné bezpečnostní sklo.

V souladu s požadavky ČSN 74 6077 doporučujeme připojovací spáru dveří a i oken ošetřit okenními fóliemi, z venkovní strany se dává paropropustná, z vnitřní parotěsná.