Zahradní pergola jako další pokoj

Komfort zahradní pergoly nespočívá v pouhé konstrukci. Záleží především na tom, jak si ji zařídíte. Se správně zvoleným vybavením může sloužit dokonce jako další plnohodnotný pokoj. Nejčastěji se pergola využívá k posezení s blízkými. A protože se setkání s rodinou a přáteli neobejde bez dobrého jídla, můžete pod pergolu umístit gril nebo si tam vytvořit kuchyňský kout. Zahradní pergola je ale také skvělým místem pro odpočinek a relaxaci. Stačí ji doplnit o popínavé rostliny, houpací síť nebo čtecí křesílko. Schováte pod ni ale třeba i vířivku. Atmosféru, v níž zapomenete na všechny starosti, dokreslí dekorace, mezi oblíbené patří například závěsné lapače snů nebo macramé gobelíny.

Venku za každého počasí pod bioklimatickou pergolou

Nedovolte počasí, aby vám překazilo pobyt pod pergolou! Ať je vaše zahradní pergola dřevěná, nebo hliníková, neobejde se bez zastřešení. To vás totiž ochrání jak před horkými slunečními paprsky, tak před deštěm. Hliníkové pergoly mohou být zastřešené posuvnou látkou nebo pomocí otočných lamel. Maximální pohodlí při nízké spotřebě energie vám přinesou moderní bioklimatické pergoly české výroby, jejichž hliníkové lamely lze naklápět až po úhel 140°, takže si pod pergolu můžete pustit přesně tolik slunce, kolik si budete přát. Naklápění lamel navíc umožňuje pod pergolou příjemně větrat. Zavřené lamely do sebe dokonale zaklapnou, a bezpečně vás tak ochrání před deštěm. Dešťová voda je pak odváděna do žlabu, který je ukrytý v nosných nohách.

Screenové rolety do pergoly pro větší soukromí

Dalším praktickým vybavením pergoly, které byste neměli opomenout, jsou boční clony neboli screenové rolety. Tyto moderní látkové rolety výborně zastíní nejen okna, ale také pergoly nebo zahradní altány. Postarají se totiž o to, aby váš pobyt venku nenarušovaly pohledy sousedů či kolemjdoucích. Slouží také jako skvělá ochrana před horkem, ostrými paprsky zapadajícího slunce a větrem. Screenové rolety Unirol například díky zipu, který je navařen po obou stranách látky, odolají větru až o rychlosti 90 km/h.

Látka boční clony je ukryta v boxu, který může mít zaoblený, čtyřhranný nebo zkosený tvar. Montáž těchto látkových venkovních rolet je navíc velmi rychlá a jednoduchá. Zaoblený box screenové rolety na pergolu Winrol se například jednoduše nacvakne na konzoli, kterou můžete nechat připevnit na stěnu nebo strop. Abyste si pod pergolou zajistili příjemné klima s dostatečným předstihem a nemuseli přitom vstávat od rozečtené knihy nebo vylézat z vířivky, můžete screenové rolety do pergoly ovládat pomocí dálkového ovladače. Nebo je jednoduše přes chytrou aplikaci propojte s vaším telefonem nebo tabletem a ovládejte je odkudkoliv. Clony také lze doplnit o sluneční čidla, která roletu automaticky zatáhnou, když začne slunce příliš pálit.

Slaďte vybavení pergoly podle svého vkusu

Výhodou látkových venkovních rolet, které si můžete nechat vyrobit na míru, je nepřeberné množství barev a typů látek. Není tedy problém sladit je s ostatním vybavením pergoly nebo fasádou domu. Textilie, z nichž jsou screenové rolety vyrobeny, jsou odolné proti vodě a vyblednutí. Můžete vybírat z látek, které se postarají jak o zastínění, tak i o úplné zatemnění. Speciální perforované látky navíc obsahují malé otvory, které vám při stažených clonách zajistí potřebné soukromí, ale nebudou vám bránit ve výhledu ven.

Se správným vybavením si užijete čas pod zahradní pergolou po celý rok

Mrzí vás, když na konci léta musíte svou zahradní pergolu zazimovat a přesunout se do domu? Nebo už na jaře netrpělivě očekáváte teplé večery? Ani nízké teploty vám nemusí bránit v pobytu na zahradě. Stačí pergolu doplnit o venkovní vytápění. Se zastřešením a staženým bočním stíněním navíc pergolu vyhřejete velmi rychle. Během party, které se často protáhnou až pozdě do noci, se neobejdete ani bez osvětlení. Přímo do lamel nebo na nohy pergoly můžete například umístit LED světelné pásky, které lze vybírat z několika barev. Do té správné nálady při různých událostech i během odpočinku vás nejlépe dostane hudba, proto využijte také možnosti doplnit pergolu o zabudované reproduktory.