Důvod č. 1 – Efektivita

Při pořizování stínicí techniky by měla být hlavním kritériem zejména účinnost. Tedy jaké množství tepelné energie a slunečních paprsků dokáže odclonit, a zajistit tak co největší tepelnou pohodu v interiéru. Právě v tomto ohledu přitom venkovní stínění drtivě poráží všechny vnitřní varianty. „Klíč tkví v umístění stínění, venkovní žaluzie či předokenní rolety se totiž nachází ještě před okny. Při zatažení tak brání teplu v tom, aby se dostalo do interiéru. U vnitřních žaluzií se teplo vždy dovnitř dostane a interiér se spíše ohřívá. Naproti tomu venkovní žaluzie zvládnou odstínit až 94 procent tepelné energie, a v interiéru tak vytvoří příjemnou teplotu, aniž by v létě byla potřeba klimatizace,“ uvedl Petr Přichystal, marketingový manažer společnosti LOMAX, která je jedním z největší výrobců stínicí techniky. Pokud tedy uživatelé chtějí, aby byla jejich domácnost či kancelář opravdu efektivně zastíněna, měli by za všech okolností dát přednost venkovnímu stínění před tím vnitřním.

Důvod č. 2 – Komfort

S výrazně vyšší účinností venkovního stínění velmi úzce souvisí také uživatelský komfort. Jak už bylo zmíněno, právě exteriérové varianty zvládnou v interiéru díky jeho pasivnímu ochlazování navodit i v tropických létech příjemné teploty. Uživateli tak nehrozí například nachlazení, angína či vyschlé sliznice způsobené klimatizací. Komfort spojený s venkovním stíněním ale lze zmínit i z hlediska ovládání. Zatímco vnitřní žaluzie se zpravidla ovládají manuálně pomocí lanka nebo provázku, u těch venkovních se nejčastěji využívá motorizovaných pohonů. „Ty lze propojit buď se spínačem na zdi, nebo ještě ideálněji s dálkovým ovladačem či chytrým telefonem. Člověk tak kvůli mírnému natočení lamel nemusí pokaždé vstávat, ale vše vyřeší například z gauče či postele. Zajímavou nadstavbou z hlediska komfortu ovládání je pak propojení venkovního stínění se systémem chytré domácnosti, kdy se žaluzie či rolety pohybují automaticky například podle intenzity slunečního svitu,“ doplnil Petr Přichystal.

Důvod č. 3 – Design

Často zvažovaným atributem při výběru příslušenství domácnosti či kanceláře bývá také design. V případě vnitřního stínění, přesněji interiérových žaluzií lze hovořit o unifikovaném vzhledu, který zřejmě řadu lidí příliš neurazí, ale zároveň také nenadchne. Zkrátka běžně vypadající lamely, u kterých se mění maximálně barevný odstín, při pohledu zvenku je ale člověk prakticky nezaznamená. „V případě venkovního stínění je situace přesně opačná, zejména venkovní žaluzie jsou totiž velmi elegantním prvkem, který vhodně doplní moderní vzhled každé stavby. I tu starší pak dokáže významně pozvednout. Poměrně bohatý je pak také výběr z různých typů lamel, které se mohou lišit v samotném tvaru či šířce – ta je buď subtilnější, či robustnější. Ať už člověk ale zvolí jakékoliv řešení, výsledek vizuálně upoutá na první pohled,“ osvětlil marketingový manažer společnosti LOMAX.

Důvod č. 4 – Doplňující funkce

Primární funkcí stínicí techniky by mělo být odclonění co největšího množství tepelné a sluneční energie. Vnitřní stínění ji naplňuje pouze z části, zároveň k němu nepřidává nic dalšího. Maximálně na něm po čase ulpívá prach. V případě venkovního stínění však lze hovořit i o dodatečných funkcích, které jsou pro uživatele přidanou hodnotou. „U předokenních rolet jsou to zejména izolační vlastnosti. Díky své konstrukci zvládne tato varianta stínění při úplném zatažení výrazně snížit hladinu hluku z okolí, a to až o 16 decibelů. V zimě pak rolety zabraňují i zbytečným únikům tepla, k čemuž pomáhá použití nejmodernějších technologií při samotné konstrukci. Ve finále se tak mohou pozitivně podepsat na vyúčtování za vytápění,“ řekl Petr Přichystal.

Důvod č. 5 – Bezpečnost

Doplňující funkce u venkovního stínění lze zmínit i z hlediska bezpečnosti. Součástí předokenních rolet jsou totiž speciální bezpečnostní článkové pružiny. Ty nejen drží lamely v jedné rovině, navíc brání i jejich nežádoucímu mechanickému zdvihnutí. „Před zloději mohou velmi dobře ochránit také venkovní žaluzie, díky širokým možnostem automatizace jejich ovládání je možné nastavit, že se i v době nepřítomnosti uživatele budou různě pohybovat či naklápět, a vyvolávat tak dojem, že se v domácnosti či kanceláři nějaká osoba nachází. Na každý pád to nicméně odradí potenciální nezvané návštěvníky,“ sdělil marketingový manažer společnosti LOMAX. Na bezpečnost lze ovšem nahlížet i z hlediska ovládání uživatelem. Řada z nás se jistě setkala se šňůrkami u vnitřních žaluzií, které mohou představovat nebezpečí zejména pro menší děti, například kvůli zaháknutí či přiškrcení. Naopak u venkovního stínění díky motorizovaným pohonům a dálkovému ovládání takový problém nehrozí.