Jen dřevo, lis a nic víc

Především se nemusíte bát, že se do vašeho krbu nebo kamen dostane nějaká chemie. To vůbec nehrozí, ovšem musíte vsadit na co nejkvalitnější zboží. Například pelety Waldera se skládají pouze z čistého dřeva.

Na začátku celého procesu stojí zbytkové dřevo, pro které nemají jinde využití. Jde zejména o třísky a piliny. Ovšem místo, aby se vyvezly třeba na kompost, dostanou díky modernímu lisu v jižních Čechách docela nový význam. Právě ten je totiž slisuje do tvaru pelet nebo o něco větších briket. A to zcela bez použití jakýchkoliv chemikálií. Při dostatečně velkém tlaku se totiž ze dřeva uvolní látky, které jakákoliv pojiva spolehlivě zastoupí.

Tyto peletky jsou poté baleny do pytlů a expedovány k vám. Nemusíte se bát, neuvolňuje se z nich žádná špína, prach ani nic podobného. A díky šikovnému balení je uskladníte právě tam, kde budete mít zrovna místo. Skvěle vám tedy poslouží jak zahradní přístřešek, tak i vstupní hala domu.

Výhody pelet oproti dřevu nejsou právě malé

A ptáte se, proč vsadit právě na pelety? Především proto, že jsou levnější. Mohou se chlubit také přibližně dvakrát větší výhřevností a minimální produkcí popela. Nebudete tak muset svůj krb, kotel či kamna neustále čistit. A využít samozřejmě můžete i vzniklý popel. Navíc jsou považovány za skvělé ekologické palivo i díky tomu, že při jejich hoření se uvolňuje jen minimální množství oxidu uhličitého.

Náš tip: Topivo zakoupíte ještě levněji, pokud si na internetu najdete šikovné akční kódy na specializovaných stránkách.

Jak využít popel z pelet na zahradě

Možná to nevíte, ale vašim rostlinám dokáže nabídnout pestré spektrum cenných látek. Použijete-li 200 gramů popela, pak svým rostlinám dodáte asi tři gramy fosforu, osm gramů draslíku a přibližně pětadvacet gramů vápníku. Na jeden metr čtvereční vám pak postačí pouhých 100 gramů této látky.

Měli byste však rozlišovat i to, z jakého dřeva popel pochází. Ten z toho tvrdého, jako je topol, buk nebo třeba dub, má totiž vysoké pH s hodnotou 12-13. Měkké dřevo vám pak nabídne jen něco kolem 10. Vyplatí se tedy znát pH vaší půdy a podle toho dávkovat.

A pamatujte si, že se popel nehodí pro rostliny milující kyselou půdu. Jde třeba o begonie, azalky, borůvky, rododendrony, brusinky, vřesy a vřesovce, klikvy, magnolie anebo hortenzie. Těm byste jeho prostřednictvím spíše uškodili.