Fasádní polystyren

Pro své výborné tepelně-izolační vlastnosti, nízkou hmotnost a vysokou odolnost patří expandovaný polystyren (EPS) dlouhodobě mezi oblíbené materiály určené k zateplení fasád. Stavebník si může vybrat ze dvou druhů expandovaného polystyrenu: tradiční bílý nebo šedý s příměsí grafitu. „Šedý polystyren má proti stejně silnému bílému polystyrenu až o 20 procent lepší tepelně izolační vlastnosti. Při jeho použití je však nezbytné dodržet správný postup a použít pouze lepidla určená k aplikaci šedých desek,“ vysvětluje Richard Klička, odborník z oddělení stavebnin v projektových marketech Hornbach.

Extrudovaný polystyren (XPS) je díky vysoké pevnosti vhodný zejména k zateplení základových desek, sklepních stěn, podlah, stropů, plochých střech a teras. Desky XPS odolávají i extrémnímu tlaku a vlhkosti.

Minerální vlna

Kromě výborné tepelné izolace zajistí rovněž dobrou ochranu před hlukem. Je vhodná na kontaktní, ale i odvětrávané (provětrávané) fasády, kde je mezi obvodovou zdí a tepelnou izolací ponechána vzduchová mezera. „Absorpční schopnost minerální vlny zajistí vysokou akustickou pohodu. V porovnání s pěnovými materiály dokáže zlepšit neprůzvučnost obvodových zdí až o 10 dB. Největší předností je výborná požární odolnost,“ říká Richard Klička.

Skelná vlna (také skleněná vlna či vata)

K výrobě se používá kombinace skleněných střepů a písku. Má výborné tepelně izolační vlastnosti, nízkou tepelnou vodivost a práce s ní je jednoduchá. Používá se obvykle k zateplení odvětrávané fasády nebo šikmých střech, k tepelné, protipožární a zvukové izolaci. „Skelná vlna se obvykle nepoužívá na místech vystavovaných mechanické zátěži. Oblíbená je při zateplování půdních prostor, stropů anebo vnitřních příček, protože se výborně přizpůsobuje vyplňovanému prostoru,“ vysvětluje Richard Klička.

PIR desky (polyisokyanurát)

V současné době představuje izolaci s nejvyšším tepelným odporem, a to i při té nejmenší síle desky. Jde o vyšší úroveň úpravy klasických desek z polyuretanové pěny, jejichž povrch je upraven vrstvou nataveného plastu anebo plechu. Jsou použitelné k zateplení celého obvodového obalu domu. Pro vysokou cenu jsou využívány spíše k izolaci šikmých a plochých střech. PIR je vhodný tam, kde dochází k vysoké tepelné zátěži a je vyžadována vysoká odolnost materiálu. Je ideální i v případě náročných protipožárních požadavků. Odolává houbám, chemickým látkám i hlodavcům.

Dřevovláknitá izolace

Jde o přírodní alternativu běžně používaných izolačních materiálů, moderní tepelně izolační materiál. Desky se vyrábějí ze dřeva jehličnanů. Dřevovláknité materiály patří mezi difúzně otevřené materiály, což znamená, že dovolují domu dýchat a zabraňují kondenzaci vodních par. Desky jsou velmi pevné, mají vysokou objemovou hmotnost a výborné tepelně izolační vlastnosti. Dobře akumulují teplo, a lze je proto využít v jakékoli části domu, k vnitřní izolaci obvodových stěn, zateplení půdních prostor i střech, k izolaci podlah i vnější izolaci domu. Použít se dají také do střešních konstrukcí.

Konopná izolace

Ekologický přírodní izolační materiál výborných tepelně izolačních a akumulačních vlastností, u nás zatím nepříliš často používaný. Je dodáván ve formě flexibilních rohoží, tvrdších desek anebo jako konopná plsť. Jde o izolaci vhodnou k zateplování stejně tak zděných staveb, jako dřevostaveb, hodí se k zateplení střech, stropů, podlah i zdí. Konopná izolace dobře reguluje vlhkost a dlouho vydrží. Jelikož jde o stoprocentně přírodní materiál, neobsahuje škodlivé látky ani alergeny.