Perlinka je umělá mřížka nebo síťka ze skelného vlákna. Využívá se pro zateplení domů, zpevnění stavebních materiálů, vyrovnání ploch, zahlazení nerovností nebo na vyztužení omítek. Pokud opravujete prasklinu ve zdi nebo stropu, pravděpodobně použijete právě perlinku.

Jak správně aplikovat perlinku:

Zdroj: Youtube

Jak ji vybrat?

Není perlinka jako perlinka. Materiál, hustota ok a hmotnost síťky rozhoduje o soudržnosti výsledku. Čím hustší síť ok je, tím je výsledek pevnější. V potaz berte také objemovou hmotnost perlinky – ty lehčí využijete uvnitř domu, těžší naopak na fasády nebo rozsáhlejší opravy zdiva.

Při výběru dbejte také na místo. Každé balení by mělo obsahovat údaj, zda je daná perlinka vhodná do interiérů, nebo ven.

Jak perlinku na zeď aplikovat?

Aby síť na zdi držela, potřebujete pro ni vytvořit podklad. Nejprve oškrábejte a očistěte staré nátěry a omítku, poté na řadu přichází lepidlo nebo malta. Používá se obyčejné stavební lepidlo nebo flexibilní lepidlo na obklady a dlažbu. Podkladová vrstva by měla být zhruba 5 milimetrů tlustá. Počítejte, že lepidla bude potřeba na celou zeď opravdu hodně.

Perlinku na zeď nanášejte nejlépe ve dvou a odshora dolů. Jednotlivé pásy by se měly na 10 centimetrech překrývat. Jakmile je na lepidle uchycená a všude zarovnaná, zatřete ji minimálně 1 milimetr pod povrch, aby nebyla vidět. Pokud opravujete venkovní fasádu, nanesete na ni pro překrytí ještě druhou vrstvu, ta může být již o něco tenčí. V interiérech můžete tento krok vynechat.

Zdroj: spotrebitelov.cz, bydelko.cz