Dům stojí na hraně svahu v nádherné přírodě. A tu chtěli investoři zachovat. Proto se rozhodli, že nechají dokonce i vzrostlé stromy, které vadily půdorysu stavby. A tak dům se obtáčí kolem nich. Proto je cikcak. Je zde mnoho zákoutí a rohů, a právě proto je tak efektní, řekněme až domácký. Stále je co objevovat. K tomu přispívá i nestejnoměrné odstupňování stropu a odhalené krovy.

Zdroj: VLM

Je to bez rytmiky, bez možnosti očekávaného. Už ze své podstaty ten dům zapadá do přírody mnohem přirozeněji, než by tomu bylo u rovné bílé kostky.

Spousta skla, dřeva i betonu

Tenhle dům je kombinací několika stavebních forem – centrální základ domu je betonová široká jedna zeď, ke které jsou připevněna křídla ze dřeva. Ve všech stěnách pak jsou rozměrná okna. Ale opět v duchu nahodilosti. Někde až k podlaze, jinde se spodním dílem zatmaveným a dál zase v klasickém formátu. Použití dřeva v interiéru i výsadby a chodníčky v exteriéru pak odkazují na inspiraci v Japonsku. Ale jde jen o inspiraci. Nesnaží se zde stavět z papírových stěn a fascinovaně kopírovat detaily. Je to moderní, efektní, svébytná architektura.

Vybavení

Stejně, jako je zajímavá stavba, je zajímavé i vybavení. Nenajdete tady více jak dva kusy nábytku stejné. Takže i zde pokračuje neustálé překvapení. Hlavně ale je tu snaha o co největší pohodlí. Ne efekt, skutečné pohodlí a domácké prostředí. Když se to spojí s nádhernými výhledy na jezero, vzniká úchvatný celek.

  • Projekt: Kayak Point
  • Lokace: Stanwood, USA
  • Foto: Benjamin Benschneider
  • Architekt a zdroj: Christopher Wright Architecture
  • Interiéry: Gary Henderson Interiors