Je lepší pořídit si gril plynový, elektrický, nebo na dřevěné uhlí? To závisí na vašich preferencích a také na tom, kde máte v plánu grilovat. S kvalitním zařízením, které je schopno dostatečně vysokého žáru, si pochutnáte vždycky.

Pokud chcete mít jídlo na talíři rychle, pohodlně, ale zároveň chcete být s grilem mobilní, vybírejte mezi grily plynovými. Potřebného žáru zde dosáhnete za pouhých 10 až 15 minut a teplotu lze nastavit i regulovat. Údržba plynového grilu je velice snadná – stačí jen vykartáčovat rošt a vyčistit misku na odkapávající tuk.

Podobné je to s grily na elektřinu, ale zde je nutný dosah zásuvky. Ideální jsou na terasy, balkony či předzahrádky. Pro mnoho lidí je ale pravým prožitkem, pouze pokud si na grilu sami rozdělají a udržují oheň.

K čemu je u grilu dobrý poklop?

Ať už grilujete na dřevěném uhlí, briketách, plynu, či elektřině, poklop je vždy důležitý. Snižuje totiž přísun kyslíku, a zamezuje tak vzniku plamenů. Navíc zaručuje, že se grilovaný pokrm stejnoměrně připravuje seshora i zespodu.

Poklop v podstatě vytváří efekt horkovzdušné trouby. Bez něj se rošt ochlazuje a suroviny pak musí zůstávat na grilu déle a tím se vysušují. Poklop navíc zadržuje typické kouřové aroma, které na grilovaném jídle všichni milujeme.

Jak grilovat zdravě a bezpečně?

Zdroj: Youtube

Plyn a aroma

Lze i s plynovým grilem dosáhnout typického kouřového aroma, které vznikne při grilování na dřevěném uhlí? S některými grily ano. „Například většina plynových grilů značky Weber obsahuje patentovaný systém aromakolejnic Flavorizer Bars - jsou to takové stříšky nad hořáky, kam kapou šťávy z grilovaného masa, část se odpařuje zpět a tím dodává masu úžasné kouřové aroma. Zbytek je odveden do odkapávacích misek, aby se v grilu nevznítil. Weber má tento systém nejen patentovaný, ale i otestovaný konzumenty. Lidem jsme například podali dva steaky - jeden z grilu na dřevěné uhlí a druhý z plynového - a rozdíl nepoznali,“ říká Viktor Spálavský ze zastoupení společnosti Weber-Stephen pro ČR.

Jaké příslušenství by nám u grilu nemělo chybět?

Úplným základem, bez kterého se neobejdete, jsou kvalitní grilovací rukavice a grilovací náčiní na manipulaci s pokrmem na roštu. Obracečka, kleště a štětec se silikonovými štětinami tvoří základ vybavení každého grillmastera. Náčiní by mělo být dostatečně dlouhé, vhodná je také měkká rukojeť pro snadný a bezpečný úchop.

Pokud zvolíte vybavení, které lze mýt v myčce nádobí, ušetříte si čas u dřezu. Rukavice lze volit v podobě velkých ohnivzdorných chňapek, které ochrání ruku až po loket, nebo lze používat subtilnější variantu. „Nejoblíbenější rukavice Weber jsou takové, které chrání před žárem a vším horkým, aniž by bránily ruce a prstům v obratnosti. S jejich pomocí můžete bez obav manipulovat s grilovaným pokrmem i s horkým příslušenstvím grilu. Úchop pak jistí protiskluzový silikonový povrch v části dlaně,“ doplňuje Viktor Spálavský.

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dumazahrada.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Vlastníte gril?

info Hlasování bylo ukončeno.
Máme gril na dřevěné uhlí. 61 %
Máme plynový gril. 28 %
Máme elektrický kontaktní gril. 6 %
Nevlastním žádný gril. 6 %
Hlasovalo: 18

Co to je metoda přímého a nepřímého grilování?

Zvolíme-li při grilování přímý žár, znamená to, že žhavé palivo jsme nashromáždili přímo pod grilovaný pokrm. U nepřímého žáru je pokrm nad zónou, kde palivo není – to je naopak nashromážděno na straně, či při okrajích roštu.

Přímý žár se nejlépe hodí ke grilování menších, křehkých kousků, které pečeme zprudka a rychle. Například na steaky, kuřecí prsa, filety z ryb či krájenou zeleninu. Nepřímý žár volíme pro přípravu větších kusů masa, které je třeba péct pomalu – jako je pečeně, celá kuřata, žebírka. Gril se tak chová jako horkovzdušná trouba a je v něm možno tímto způsobem péct prakticky i všechny druhy pečiva.

Zdroj: familyhandyman.com, rd.com

Související články