Otevřete-li svůj kufr s nářadím, pravděpodobně v něm najdete jedno nebo rovnou dvě zámečnická kladiva. Jde totiž o nejběžnější druh. Malé na hřebíčky a skobičky, velké na větší hřebíky. Váha kladívek se pohybuje mezi 100 a 500 gramy, kladiva můžete sehnat až několikakilogramová.

Kladiva s rozštěpem

Stává se vám, že jste hřebík zatloukli špatně a teď ho potřebujete vytáhnout? Pak se vám můžou hodit tesařská kladívka. Na jednom konci mají buď zahnutý rozštěp na snadnější vytahování hřebíků, nebo trhací rozštěp na vytrhávání podlahových desek či dřevěných konstrukcí. Navíc se s nimi příliš nenadřete. V hlavách těchto kladiv je totiž zabudovaný magnet, který přidrží hřebík tam, kde ho potřebujete.

Speciální druhy kladiv

Zednická, předtloukací, bourací nebo řemeslná kladiva už vyžadují silné ruce, protože jsou poměrně těžká. Seženete je od vyšších set gramů až po 10 kilogramů. Větší rozměry a tíha naznačují, že tady nepůjde o jemnou práci. Používají se k otloukání omítek, upevňování nýtů, zpracování plechů nebo vyklepání ostří kosy za studena.

Pokud se chystáte vrtat do betonu nebo kamene, pořiďte si elektropneumatické vrtací kladivo. Má větší sílu než příklepová vrtačka. Na obklady a dlažbu zvolte spíše sekací kladiva.

I ty nejšikovnější z nás mohou kladiva zradit. Proto pravidelně kontrolujte, zda není kladívko uvolněné, nebo nepraskla násada. Nenechávejte kladivo ležet ve vlhku, násada by ztrouchnivěla a mohla by se v ten nejnevhodnější moment rozpadnout.

Zdroj: ceskykutil.cz, strefa.cz