Nedaleko Prahy vyhloubila řeka široké údolí, které místy poměrně rychle přechází do strmých kopců. Zdejší obce jsou vyhledávaným místem k žití právě pro okolní přírodu, blízkost hlavního města i polohu stranou velkých dopravních tepen.

Zdroj: VLM

Majitel nového domu od Ateliéru D12 měl bývalou chatovou oblast na kopci nad řekou vyhlédnutou už dávno, rád tam chodíval venčit psa a přemýšlel, jak pěkně by se zde dalo bydlet.

Když se po letech shodou okolností naskytla možnost koupit volnou zahradu přímo na okraji skály, navíc s ideální orientací na západ k vodě, neváhal, domluvil se s manželkou, pozemek koupili a oslovili architekta, s nímž je pojí letité přátelství, zda by dal jejich novému domovu podobu. Jelikož se Martin Tesařík dlouhodobě věnuje budovám ze dřeva a domům s malou spotřebou energií, bylo o typu stavby předem rozhodnuto.

Výhled s omezením

Ačkoli plánování domu muselo odpovídat přísným místním regulacím čítajícím například jen 15% zastavěnost pozemku, nemuseli architekt ani majitelé ustupovat ze svých představ. „Jsem rád, že se poslední dobou mění vztah lidí k bydlení v rodinném domě a větší důležitost přebírá propojení s přírodou, takže obytný prostor už nepožadují extra velký,“ vysvětluje architekt.

„Jediný ústupek vůči omezením pozemku se projevil tím, že se všechno nevešlo do jednoho podlaží, jak si původně majitelé přáli, takže v některých částech má dům patro.“

Dům tvořený pozemkem

Atypické pojetí domu vyplynulo z rodinné situace majitelů, kdy jejich dospívající dcera pobývá hojně v zahraničí, ale stále potřebuje mít u rodičů zázemí. Aby měly obě strany dostatek soukromí, skládá se dům ze dvou samostatných jednotek oddělených průchodem.

Na druhou stranu střecha pokrývající obě obytné části i průchod vytváří dojem jednotné budovy. Navíc průchod mezi oběma pravoúhlými konstrukcemi není symetrický, ale rozšiřuje se směrem k řece, takže dům nemá obdélníkový půdorys, ale je na něm zalomení.

„Nepravidelný půdorys domu vyplynul z toho, že kopíruje hranici pozemku na okraji skály, a snaží se tak maximálně využít výhled k řece,“ líčí Martin Tesařík. Pultová vegetační střecha má tři části s odlišnou orientací a sklonem. „V místě nejsou povoleny rovné střechy, navíc její tvar vychází z funkce uvnitř domu, takže pod vyššími částmi jsou patra, zatímco pod nižšími jen přízemí,“ říká architekt.

Na okraji skály

Protože stavba využívá místo na okraji skály, za plotem oddělujícím ulici nejprve leží okrasná zahrada s trávníkem a cestičkou k domu, která pokračuje jako průchod mezi bytovými jednotkami až na terasu, jejíž část už se vznáší na pilotech nad klesající skálou.

Po příchodu do domu z ulice je tedy napravo umístěn byt dcery čítající propojený obytný prostor s kuchyní a spaním na otevřené galerii v patře, zatímco nalevo se nachází větší bydlení rodičů. Aby se co nejvíce využil krásný výhled, jsou obytné místnosti majitelů posunuty k prosklené stěně na terasu, a užitné prostory naopak tvoří pás u stěny směrem k ulici.

První místností za vstupem průchozí na terasu je ale koupelna. Do terasy nejblíže ní je totiž vsazená vířivka, takže se majitelé mohou vysprchovat v koupelně a dveřmi projít do venkovní lázně. „Vířivka je ekonomicky i energeticky únosnější variantou bazénu. Díky tomu, že se v ní jen sedí, nezabírá moc prostoru, a tudíž není potřeba ohřívat tolik vody jako pro běžný bazén, takže ji majitelé využívají opravdu celoročně,“ vypráví Martin Tesařík. 

Volba správného stínění

Za vstupem a koupelnou pokračuje bydlení majitelů obytnou místností s kuchyní a schody na otevřenou galerii s denním světlem ze střešního okna, kde je odpočinková zóna. Skryta za kuchyní zůstává oddělená ložnice, opět s prosklenou stěnou na terasu. Ačkoli ji tvoří velká bezrámová okna rozdělená do dvou polí, která se dají celá zasunout jedno za druhé, a tím téměř setřít hranici interiéru a terasy, dům se nepřehřívá.

„Horizontální předokenní žaluzie v kombinaci s výsuvnými plachtami nad terasou dostatečně chrání proti slunci v létě, kdy majitelé před odchodem do práce zatáhnou a po návratu večer mají doma příjemnou teplotu,“ říká architekt. „Naopak v zimě pasivní zisky ze slunce pomáhají s vytápěním, takže na 80–90 % majitelé topí jen krbovými vložkami v obytných místnostech a ani nezapínají elektrické vytápění v podlaze.“

Lodní inspirace

Blízkost vodního toku a lodního ruchu na něm se do podoby domu promítla. Dřevěná fasáda, terasa okolo domu i výsuvné plachty nad ní vzdáleně připomínají lodní design, což architekt ještě podpořil vsazením malých kulatých oken do stěn a vstupních dveří. Struktura dřeva tvoří i výrazný prvek interiéru.

„Jelikož dřevo pokrývá stěny i stropy místností, na druhé straně ho vyvažuje šedá litá podlaha. Kuchyňská linka je černá a další nábytek má jednoduché linie bez dalších vzorů,“ uzavírá architekt.

AUTOR: MgA. arch. Martin Tesařík, Ateliér D12
Některá architektonická partnerství sice vznikají během studia na vysoké škole, nicméně MgA. arch. Martin Tesařík a Ing. arch. Tomáš Děták se potkali už na střední škole uměleckoprůmyslové. Ačkoli pro studium architektury následně zvolili odlišné instituce, od roku 1993 začaly vznikat první projekty staveb a designu, které vyústily v založení Ateliéru D12. Úspěch realizací během let i postupné zaměření se na nízkoenergetické stavby podnítily myšlenku založit i realizační firmu, a tak před 25 lety vznikla společnost Dumrazdva.cz, která se zaměřuje na výstavbu dřevěných domů. Architekti kromě jiných ocenění v letech 2015 a 2017 získali v hlasování veřejnosti cenu časopisu Dům&Zahrada za katalogový dům a jeho realizaci.

Informace o projektu

  • Architekt a projektant: Martin Tesařík, Ateliér D12
  • Dodavatel: Dumrazdva.cz
  • Zastavěná plocha: 90 m2
  • Užitná plocha: 110 m2
  • Nosná konstrukce: sendvičová dřevostavba
  • Izolace: minerální vlna
  • Fasáda: obkladový profil, tuzemský thermo jasan
  • Střecha: pultová, vegetační
  • Okna: bezrámová a zásuvná na terase, kulatá ve stěnách a ploché třívrstvé střešní světlíky
  • Vnitřní dveře: dřevěné masivní
  • Podlahy: lité
  • Vytápění: krbové vložky, elektrické podlahové vytápění

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada č. 4/2024.
Zdroj: Dům&Zahrada

Související články