Majitel má k chalupě velmi hezký a intenzivní vztah, jako chlapec sem jezdíval k babičce na prázdniny. „S tátou jsme pomáhali babičce se dřívím, táta se o dům také hodně staral. Máme tu obrovskou propojenost přes několik generací. Svatbu tu slavili moji rodiče i my se ženou. Manželka s našimi třemi dětmi tady také trávila každé léto a každé prázdniny, všichni čtyři tu zapustili kořeny, našli si přátele.“

Zdroj: VLM

Jak běžel čas, měnily se potřeby rozvětvené rodiny: „Jezdí nás sem čím dál víc, v okolí máme hodně kamarádů a známých. Bylo třeba chalupu přizpůsobit všem, kteří tu pobývají.“

Padlo rozhodnutí, že pro rodiče zůstane zachovaná původní část chalupy a majitel s rodinou si nechá přestavět stodolu. Stavebník oslovil projekční kancelář manželů Černých, kteří mají za sebou řadu kvalitních realizací právě v Pošumaví.

„Panu architektovi Černému jsem vždycky zdůrazňoval, že se nám tu dobře žije a že se tu cítíme výborně. Je pro nás důležitá právě ta generační propojenost a zároveň soukromí každého z nás. Odehrávají se tady naše příjemné chvíle, kdy trávíme čas společně.“

Vylepšit a neublížit

Stavení je jednopodlažní s podkrovím, na půdorysu tvaru písmene L. Dva stávající sklepy zůstaly zachovány, sedlovou střechu doplňují vikýře. Původní chalupu se stodolou vystavěl majitelův praděd koncem 19. století, a jak současný stavebník s úsměvem podotýká: „Tehdy mu jako stavební povolení stačilo jedno lejstro.“ Majitelé stáli o citlivé, ale současné řešení: „Chtěli jsme, aby dům byl plně funkční, což se výborně povedlo. Hlavní bylo zachování stylu, původního půdorysu a architektury, která sem patří, aby tu nevzniklo nic cizorodého. Stodola byla vůči chalupě situována do tvaru L odjakživa.“

Architekt Černý přitakává: „Hlavní myšlenkou návrhu byla snaha o citlivou úpravu původního domu ve spojení s moderní přístavbou. Výsledkem je propojení tradiční vesnické formy objektu se současnými prvky, materiály a důrazem na architektonické detaily. Stávající dům je pojat ve fasádní strukturované omítce s původním kamenným soklem, nová část má obklad z opalovaného dřeva.“

Jeden z hlavních požadavků investora totiž směřoval právě k fasádě: „Hodně jsem stál o fasádu z opalovaného dřeva, je to modřín. To jsem paradoxně zařizoval na jedné pile v Krkonoších.“

Dům své obyvatele těší ve všech ohledech a pohledech: „Jsme nadšení z fasády z opalovaného dřeva, ale když se podíváme z druhé strany, líbí se nám chalupa také. Klasická bílá omítka s jemnou strukturou na Šumavu skvěle zapadá, když na ni zasvítí sluníčko, je to velmi malebný pohled.“

Nové dispozice

Dům sestává ze dvou částí, pro majitele a pro jeho rodiče, se společným vstupem a zázemím. Vchází se přes zádveří, odkud vedou i dveře do původního sklepa. Část pro rodiče se nachází v původním obytném stavení. Zde architekti navrhli kuchyň s jídelnou, pokoj a hygienické zázemí.

Druhé dveře ze zádveří vedou do nově řešené části, která slouží pětičlenné rodině. Na zádveří navazuje chodba se vstupem na WC, do spíže a do obytné místnosti s kuchyňským koutem. V podkroví je navržená galerie s průhledem do obytné místnosti v přízemí, ložnice, pokoj, koupelna, šatna a pokoj pro hosty.

Nad ložnicí je další volný prostor přístupný po přistaveném žebříku. „Překvapilo nás využití celé výšky domu, v podkroví vznikl další velký prostor, kde se může vyspat i jedenáct lidí,“ pochvaluje si majitel.

Sbohem, vlhkosti

Jako u většiny starších chalup, i zde se architekti museli popasovat s nežádoucí vlhkostí a chladnými zdmi. Architekt Černý popisuje průběh rekonstrukce a stavby: „Stávající zdivo obytné části bylo smíšené. Kvůli vlhkosti jsme na části půdorysu nechali provést dodatečnou hydroizolaci injektážním systémem. Původní dřevěné stropy byly nahrazeny novými, na části byly ponechány a opraveny stávající klenby. Okenní otvory a vnitřní dispozice jsme navrhli nové. V rámci dostavby jsme zvolili nosný systém zděný z cihelných bloků s dodatečným zateplením.“

„Strop nad přízemím je dřevěný trámový se záklopem. Zastřešení celého objektu jsme řešili nově – klasickým krovem s přiznanými dřevěnými prvky, palubkami a nadkrokevní izolací. Obvodové stěny nové i původní části jsou dodatečně izolovány minerální vatou. Aby mohly vlhké zdi postupně vysychat, zvolili jsme zavěšenou fasádu z fasádních desek s omítkou na roštu s provětrávanou mezerou.“

Nadčasový interiér

„Architekti nám navrhli také interiéry. Okamžitě jsme si porozuměli, velmi se nám věnovali, společně jsme vybírali povrchy, dveře, objížděli vzorkovny. Vždy byli skvěle připraveni. Nábytek a textilie pak s láskou vybrala moje paní,“ vypráví majitel.

Architekt Černý vysvětluje záměr: „Naší snahou bylo nechat co nejvíce vyniknout samotný prostor, kde je dominantou přiznaná konstrukce krovu s palubkami ve světlém odstínu. Volili jsme kvalitní materiály, na podlahu keramickou dlažbu a dřevěné plovoucí podlahy.“

Barvami autoři nehýřili, bílé sekunduje dominantní teplé dřevo, cihly, antracitová barva a odstíny šedé, interiér je přívětivý a nadčasově elegantní.

Autoři: Ing. arch. Josef Černý, Ing. arch. Barbora Černá
Architektonická kancelář Josef Černý se zabývá navrhováním obytné a občanské výstavby a návrhy interiérů. Funguje od roku 1991, poskytuje komplexní služby od studie až po autorský dozor během realizace. V roce 2021 získala Cenu poroty v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2020 za objekt Rezidence Klostermann a Javor v Železné Rudě. https://www.www.projekcecerny.cz

Základní údaje o stavbě:

  • Architekt a projektant: Josef Černý, Barbora Černá
  • Dodavatel: Stavební firma Karel Jung, Zámečnictví Hrabík, Truhlářství Lukáš Sika
  • Zastavěná plocha: 174 m2
  • Užitná plocha: 265 m2
  • Konstrukce: cihelné bloky Porotherm (nová část)
  • Izolace: minerální vata, nadkrokevní izolace
  • Stropy: skládaný Porotherm (původní část), dřevěné trámové se záklopem (nová část)
  • Fasáda: zavěšená s omítkou (původní část), opalovaná modřínová prkna (nová část)
  • Střecha: plechová falcovaná
  • Okna: dřevohliníkové rámy, izolační trojsklo, předokenní žaluzie, Novia okna
  • Vnitřní dveře: dřevěné bezfalcové, obložková zárubeň
  • Podlahy: keramická dlažba, dřevěné plovoucí podlahy
  • Schodiště: ocelový svařovaný plech, zábradlí s výplní z nerez sítí
  • Vytápění a technologie: tepelné čerpadlo, fotovoltaika, podlahové vytápění, řízené větrání s rekuperací

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada č. 5/2024.

Zdroje:

Související články