Projekt se od počátku potýkal s velkými výzvami. Strmý sklon terénu spolu s blízkostí nové bytové zástavby komplikovaly proces začlenění domu do okolí. Výkopové práce navíc odhalily přítomnost žulových skal a vodního toku, což si vyžádalo složité odstřelování a návrh vodotěsných základů. Navzdory těmto omezením vznikl odvážný architektonický počin.

Rezidence stojí na rohu ulice, ale městský ruch si dovnitř nepouští. Naopak se otevírá směrem na západ, kde nabízí úchvatný výhled na město a Laurentinské pohoří. Prosklená vnitřní chodba spojuje jednotlivé části přízemí, jemně odděluje soukromé prostory určené pro majitele či hosty a pro trávení volného času a zároveň tvoří světelný most mezi přední a zadní částí nemovitosti.

Soukromí i venku

Dům jako by byl postaven položením pravoúhlých kvádrů na sebe. Tento přístup vytváří prosvětlené obytné prostory strategicky orientované ke slunci a panoramatické výhledy. Uspořádání rozšiřují důmyslně integrované terasy, které nabízejí upravené venkovní prostory plynule splývající s interiérem.

Rezidence je zaplavená přirozeným světlem skrze velkorysá okna směřující na dvou úrovních do vnitřního dvora. Ten nabízí soukromý venkovní prostor chráněný před povětrnostními vlivy a slunečním zářením nastavitelnými slunečníky. Díky propojení objemů na vnějších fasádách je výška stropů v obytných místnostech přes 3,5 metru a přes 2,5 metru v ložnicích, což obyvatelům poskytuje pocit otevřeného prostoru a zároveň soukromí. Okna s motorizovanými žaluziemi umožňují regulovat tepelné zisky a zároveň zachovávají panoramatický výhled.

Vizuální harmonie

Za mírně se svažující příjezdovou cestou na východní straně se v suterénu skrývá prostorná garáž pro čtyři auta. Velkorysou podzemní místností lze plynule projít do domu, kde se nejprve nachází technická místnost a prádelna vybavená malou psí sprchou.

Výstup do přízemí zajišťuje centrální schodiště a výtah. První patro zaujme vysokými stropy a prosklenou stěnou, která spojuje interiér s exteriérem. Kuchyňská linka, jejímž ústředním prvkem je tmavý mramor, výrazně kontrastuje s bílými stěnami a stropy. Skládá se ze dvou ostrůvků různých velikostí a orientací.

Obývací pokoj soustředěný kolem televize s plynovým krbem a černou krbovou římsou vyzařuje homogenní a příjemné teplo. Vizuální harmonii dotvářejí bílé dubové panely, které jej zdobí. (Článek byl redakčně krácen, celé znění najdete v novém vydání časopisu DŮM&ZAHRADA.)

Chtěli byste se o tomto sídle dozvědět další informace?

  • Rozmístění dalších místností a jejich využití
  • Zajímavý skleněný průchod a křídlo pro hosty
  • Vybavení horního patra pro majitele
  • Materiály a vybavení minimalistického interiéru
  • Využití světelných podmínek a vegetační střecha
  • Informace o autorech

To vše a mnoho dalších informací a produktů najdete v červnovém čísle časopisu DŮM&ZAHRADA, které vychází 16. května 2024.
Zdroj: Dům&Zahrada

Související články