Na východ od největšího tureckého města Istanbul se nachází výjimečná Villa Lucille, kterou obývá tříčlenná rodina. Z pohledu od silnice přitom dům kolemjdoucím neodhaluje svoji jedinečnou architekturu ani luxus interiéru.

Zdroj: VLM

Návrhu stavby se ujal německý architekt Kenan Deniz z ateliéru Deniz Architekten, který ke spolupráci oslovil ateliér TEAM Project. „V posledních deseti letech se v Turecku výrazně rozšířila poptávka po architektech a interiérových designérech. Na projektech často spolupracuje více subjektů zároveň – od architekta přes interiérového designéra až po stavební firmy i jednotlivé řemeslníky,“ říká Aykut Mete, interiérový designér z TEAM Project.

„V Turecku ctíme odborníky, proto je zde dělba práce zcela běžným jevem. Kenan Deniz nás požádal o podporu a spolupráci při návrhu interiéru vily Lucille. Společně jsme projekt sladili do podoby, která majitelům stoprocentně vyhovovala.“

Příroda do interiéru

Vila Lucille je svým vnějším vzhledem kompozicí geometrických tvarů a jednoduchých konstrukčních linií ve vertikální i horizontální rovině. Již od silnice zaujme velkými prosklenými plochami, které jsou ještě výraznější při pohledu ze zahrady.

Rohové kovové konstrukce a hliníkové systémy dodávají stavbě minimalistický design a z interiéru poskytují ničím nerušený výhled téměř všemi směry. „Snažili jsme se o maximální propojení vnitřního prostředí s tím vnějším i o průchod přirozeného denního světla do interiéru tak, aby osvětlovalo každý důležitý detail a dávalo obyvatelům pocit absolutní svobody,“ popisuje Aykut Mete.

Domu s otevřenou fasádou architekti navrhli interiér kombinující základní materiály, jako je ocel, beton a kámen. Tyto pocitově chladné luxusní materiály působí na obyvatele přívětivěji a vřeleji díky hojnému použití dřeva a dřevodekoru přírodního dubu a také díky zemitým tónům barevné palety.

„V projektech dáváme přednost přírodním a přirozeně vypadajícím materiálům, jejichž vizuální podoba se díky mnoha alternativám a barevné i texturní rozmanitosti přizpůsobí jakémukoli designu,“ odůvodňuje výběr zvolených materiálů designér.

Domu sluší české kliky

Jako hlavní vstup do domu slouží atypicky vysoké dveře, které se otevírají kováním vyrobeným v České republice. „Nejen pro vchodové dveře, ale pro veškeré dveře v interiéru, včetně těch vedoucích do sprchového koutu či saun, jsme použili kliky a madla z kolekce Minimal od českého výrobce M&T,“ informuje Aykut Mete.

„Na tohoto výrobce nás navedli majitelé stavby. Když jsme si prohlédli sortiment M&T, nabyli jsme dojmu, že ucelená řada Minimal byla navržena přesně pro náš projekt. Nejprve jsme objednali vzorky, jejichž nadčasový design a řemeslné zpracování nás přesvědčilo, že jsou tím pravým kováním pro tuto výjimečnou realizaci.“

Roman Ulich, hlavní designér české rodinné manufaktury M&T, dodává: „Architekti projektu Villa Lucille byli nadšeni zejména možností sjednotit kování v rámci celé stavby. Kolekce Minimal totiž nabízí ve shodném designu dveřní kliky, madla, mušle, bezpečnostní rozety, dveřní zarážky, ale i kliky pro okna a HS portály.“ Pro zachování barevného konceptu a identity stavby zvolili architekti kování v provedení titan černý mat.

Otevřené prostory

Za vchodovými dveřmi se rozprostírá předsíň, která překvapí vzdušným prostorem otevřeným do horního patra a která plynule přechází v hlavní obytnou část domu. Tento vstupní prostor totiž od zbylého interiéru pohledově odděluje pouze částečná příčka situovaná přímo naproti vchodovým dveřím.

Za ní se rovněž do patra otevírá jídelní kout s velkoformátovým HS portálem, který zpřístupňuje terasu. Nalevo od jídelního stolu je pak skleněnými dvoukřídlými dveřmi přístupná kuchyň v monochromatické kombinaci černých vysokých skříní a bílého kuchyňského ostrůvku.

Na opačné straně jídelního koutu je situovaný obývací pokoj přístupný z prostoru předsíně. Vizuálně je však s jídelnou propojený otvorem ve stěně se závěsným krbem. Kromě centrálního obytného prostoru se v přízemí stavby dále nacházejí tři hostinské pokoje s vlastními koupelnami, technické zázemí a garáž.

Schodištěm v pravé části se vystoupá do soukromého patra obyvatel domu. Hlavní koridor naproti schodišti prochází nad otevřenou jídelnou a předsíní a směřuje k dětskému pokoji a jedné z pracoven.

Přímo nalevo od schodiště je druhá pracovna a posilovna. Napravo od schodiště se vchází do prostorné ložnice majitelů, k níž náleží dvě oddělené šatny a soukromá koupelna s exkluzivními mramorovými obklady, závěsnými vodovodními bateriemi a přilehlou saunou.

Velkorysá relaxační zóna

Kromě přízemí a prvního patra stavba disponuje podzemním obytným podlažím, které téměř celé slouží k odpočinkovým účelům. Nachází se zde lázeňská část sestávající z tureckých lázní, sauny, masážního bazénu, šokové sprchy, relaxační a barové zóny.

Pro další volnočasové aktivity slouží soukromý kinosál. K odpočinku vyzývá také k domu přilehlá zahrada s prostorným bazénem, který se zvedá pouze několik centimetrů nad úroveň terénu. V zahradní části nechybí zahradní domek s grilem a posezením.

Celá realizace proběhla poměrně rychle – od návrhu k nastěhování uběhly dva roky. „Spolupráce s architektem i klienty se odehrávala ve vzájemné důvěře. Při návrhu jsme zohlednili životní styl majitelů tak, aby interiér odpovídal jejich osobním potřebám. Vše tak proběhlo v dokonalé symbióze,“ uzavírá spokojeně interiérový designér Aykut Mete.

Autoři

Kenan Deniz, Deniz Architekten
Německá architektonická kancelář již 25 let realizuje kreativní a neobvyklé projekty nemovitostí pro individuální bydlení a pracuje s funkční a hodnotnou architekturou.

Aykut Mete, TEAM Project
Kancelář TEAM Project se zaměřuje především na návrhy interiérů, má ale také odborníky na krajinnou architekturu – snaží se maximálně propojovat interiér s krajinou. Často se podílí na projektech, které mají hotovou hrubou stavbu. Důvěřuje jiným odborníkům a vítá spolupráci, která je vždy vzájemně inspirující. U každého projektu dbá na preciznost práce a symbiózu s klientem.

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada č. 4/2024.
Zdroj: Dům&Zahrada

Související články