Rádi bychom realizovali nadstandardní zabezpečení našeho domu. Určitě dobré bezpečnostní dveře, ale máme strach, že zloděj by mohl vniknout lehkými francouzskými okny. Dají se například nějak vyztužit panty? Nebo máme použít bezpečnostní fólii? A má smysl do takového opatření investovat, nebo je lepší finance dát na EZS?


Na Váš dotaz není lehké odpovědět, respektive dát 100% návod. V současné době se všichni kvalitní výrobci snaží o produkci výrobků, které obsahují dnes již standardní prvky proti vloupání, např. čepy ve tvaru hříbku, které nelze vyháčkovat, vícebodové kování s bezpečnostními body, na přání uzamykatelné kliky, ochranu proti odvrtání a podobně. Dnes se již skoro standardně na rizikové výplně používají bezpečnostní skla (do dvojskla jsou vlepeny PVB fólie).

Osobně považuji všechny tyto prvky za vhodné, ale nikoli nepřekonatelné. Bezpečnostní skla nebo dodatečně lepené fólie používají naši klienti hlavně pro pocit bezpečí proti okamžitému rozbití skla a vniknutí zloděje do obývaného prostoru.

Kombinace kvalitních výplní s bezpečnostními skly s EZS (elektronický zabezpečovací systém) je nejběžnější používaný způsob ochrany. EZS lze realizovat i se zabezpečením různých zón, např. při spaní v podkroví je aktivní EZS v přízemí, do jaké míry nám to ale znepříjemní vlastní provoz v domě, musí každý posoudit sám.

EZS lze samozřejmě pořídit i v kombinaci s kamerovým systémem, který je schopen zaznamenávat a ukládat nahraný monitoring, i když průkaznost pro vyšetřování je problematická. Kamery na objektu nicméně plno nenechavců odradí, proto lze zakoupit i repliky kamer, které mohou bezpečnost také zvýšit.

Poslední možnou volbou je napojení našeho systému zabezpečení na některý dostupný centrální pult firmy tuto službu nabízející, doporučuji se ale pečlivě seznámit s podmínkami a cenami této služby.

O tom, že zloděje nic nezastaví, mě přesvědčil nenechavec u sousedů, kde i při přítomnosti osazenstva domu si vysunutím střešních tašek otevřel výlezové okénko a stahovacími schody se dostal do patra domu.

Největším problémem všech zlodějů by byla všímavost okolí, často se ale setkávám s absolutní netečností.

Odpovídal stavební inženýr Ing. Roman Brabec

Tento

Tento článek jste mohli najít i v časopisu Dům&Zahrada 4/17.