Pozemek, na němž stavba stojí, má tvar nepravidelného pětiúhelníku a nachází se v klidné části menší obce. Na severní straně sousedí s lesem. Dům je na pozemku umístěný tak, aby zůstalo maximum plochy pro zahradu. Obvodové stěny jsou rovnoběžné s hranicemi parcely, a půdorys domu tak připomíná hokejku, což je vzhledem k životní náplni uživatelů více než příznačné. Dispozice nejen optimálně využívá pozemek, ale také dokonale cloní zahradu a okna pobytových místností od ulice.

Pozemek zatížený břemenem

Investoři logicky oslovili majitelčina bratra architekta Jakuba Chocholu. „Návrh domu probíhal ideálně, protože mě sestra se švagrem do projektu přizvali už při výběru pozemku, který jsem mohl ovlivnit. Dostali jsme se k možnosti nákupu velmi zajímavého pozemku zatíženého dluhem, což odradilo několik kupců. Jako další nevýhoda se jevilo to, že parcela byla oproti sousedům o necelý metr utopená. Nicméně díky těmto minusům byla stále na prodej, zatímco na sousedních pozemcích už stály nové domy,“ vzpomíná architekt. Nákup a vyřešení oddlužení pozemku trvaly zhruba rok.

Znát potřeby investora

Přáním majitelů bylo vytvořit jednoduchý přízemní dům pro bohatý život sportovní rodiny s dvěma malými kluky s ohledem na omezené finanční možnosti. Investoři si přáli maximální propojení interiéru společenské části s exteriérem, dostatek světla v celém domě a úložný prostor pro spoustu sportovního vybavení. Mezi specifické požadavky patřila speciální místnost na sušení hokejových a fotbalových věcí, sauna na relaxaci po sportu a žlutá kuchyně – tu si přála budoucí paní domu.

„Velkou výhodou navrhování byla takřka bezmezná důvěra v mé nápady, která se pozitivně propsala do celkového díla,“ hodnotí architekt spolupráci s majiteli. Záměr architekta tak nebyl rozmělněný nekoncepčními a nepromyšlenými zásahy investora, jako tomu bývá v mnoha jiných případech. „Aby architekt navrhl dům šitý klientovi na míru, musí ho dobře poznat a pochopit jeho potřeby,“ míní Jakub Chochola.

Budiž světlo!

Stavba je složená ze dvou částí. Obytnou tvoří obdélníkový hranol, z něhož vystupuje nižší objekt garáže se saunou. Oba bloky se částečně překrývají, aby z ulice nebylo vidět do zahrady. Do té se prochází chodbičkou se zaoblenými rohy, které umožňují plynulejší průchod z ulice a zároveň mu dodávají působivý vzhled.

Dům má jedno podlaží a není podsklepený. Propojení obývacího prostoru s exteriérem umožnilo prosklení od podlahy ke stropu na celou šířku místnosti. Slunce ale těmito skleněnými stěnami prochází až odpoledne, a proto jsou v chodbě střešní světlíky a světlovod. Jejich role je nezastupitelná, protože dokážou přivést světlo doprostřed domu, kde by jinak byla tma. Světlík v obývacím pokoji má navíc zkosené hrany, takže pouští do pokoje výrazně více světla, než kdyby byly kolmé.

„Světlíky byly jedním z momentů, kdy jsme trochu bojovali se stavební firmou, které se do nich vůbec nechtělo. Možná i proto ani jeden neosadila podle prováděcí dokumentace. Takže všem, kdo stavějí, bych určitě poradil, že pokud u stavební firmy pocítí odpor k nějakému řešení, je třeba provedení důsledně kontrolovat, nebo se poohlédnout po jiné firmě,“ doporučuje architekt.

Přehledná dispozice

Přes předsíň s tajnou šatnou se prochází kolem WC a sušárny a vstupuje se do obytného prostoru s kuchyňským koutem, spíží, jídelnou a relaxační částí, z níž je přístupná pracovna, respektive pokoj pro hosty. V severní části domu se nachází soukromá zóna se dvěma dětskými pokoji, dětskou koupelnou, technickou místností a ložnicí manželů s vlastní šatnou a koupelnou.

Obývací prostor je bezprahově napojený na zastřešenou západní terasu posuvně zdvižným HS portálem. Původně zamýšlené propojení pokojů se zahradou balkonovými dveřmi bylo z důvodu finančních úspor zrušeno a k překvapení architekta to domu nijak neubralo na funkčnosti. Součástí objektu s garáží je zahradní domek a sauna, na kterou navazuje ochlazující jezírko osazené do záhonu s travinami.

Dům přiléhá ke komunikaci na jižní straně, takže v tomto místě není potřeba plot. Navíc polohou obou částí domu vedle garáže vznikla venkovní parkovací plocha pro dva automobily, která se v praxi využívá víc než garáž.

Zelená je tráva

Součástí návrhu domu byla i zahrada, jíž ve středu dominuje dvoutunový kámen. Jeho instalace stejně jako realizace zbytku zahrady je dílem zahradnické firmy Jana Šafaříka, který si dokázal bravurně poradit se všemi požadavky architekta i majitelů. Členění zahrady muselo počítat se záhony i s možností umístění hokejové a fotbalové branky na trávníku pro domácí trénink.

Organická plocha trávníku je vymezena ocelovými obrubníky a ostrůvkem se stromem, do kterého je zakomponovaný poklop studny a umístěna nabíjecí stanice pro automatickou sekačku. Štěrkové záhony ve skutečnosti pokrývá lomový kámen větší frakce přivezený přímo z nedalekého lomu. V severním rohu zahrady jsou vyvýšené záhony, dřevník a za domem pak řada rostlin s jedlými plody. Návrh kombinuje trvalky a traviny s důrazem na strukturu a sezonnost, aby v každém ročním období byla část zahrady barevná.

Na pozemek se z lomu přivezlo několik mohutných kamenů. U vjezdu je vysazena nová borovice, v ostrůvku v zahradě dřezovec trojtrnný, který roste ornamentálně s drobnými lístky se svěží barvou. Kolem plotu jsou vysázené okrasné keře.

Bez dobrého pozemku to nejde

A co je podle Jakuba Chocholy klíčem k úspěchu při stavbě rodinného domu? „Samozřejmě důvěra v architektovy nápady, ale stále mě udivuje, jak málo pozornosti běžní stavitelé věnují výběru pozemku a soustředí se převážně na dům. Přitom podle mých zkušeností je pozemek důležitější. Na špatném pozemku se dá jen s obtížemi postavit kvalitní dům, nicméně na dobrém pozemku to jde prakticky samo,“ vysvětluje architekt.

Detaily určují charakter

Jako další a neméně důležitou položku úspěchu uvádí Jakub Chochola zaměření se na detaily, které dávají obydlí osobitý charakter. Stejně nezastupitelný je projekt interiéru, který dále řeší vestavěný nábytek, osvětlení a další součásti. „Kvalitní a funkční detaily budou majitele těšit každý den, a proto se vyplatí věnovat jim dostatečnou péči. Třeba zapuštěné keramické sokly v omítce, na kterých se nikdy neusadí žádný prach, či sklo zapuštěné do podlahy u krbu, o které nikdy nikdo nezakopne,“ uzavírá architekt Jakub Chochola.

Základní údaje o projektu

  • Architekt a projektant: Jakub Chochola
  • Návrh a realizace zahrady: Jan Šafařík
  • Hlavní dodavatel: MB Jaro
  • Zastavěná plocha: 236 m2
  • Užitná plocha 196 m2
  • Obvodová konstrukce: keramické cihly Porotherm plněné minerální vatou
  • Fasáda: strukturovaná omítka
  • Střecha: mechanicky kotvená PVC fólie
  • Okna a venkovní dveře: okna EU, hliníkový profil Heroal
  • Vnitřní dveře: obložkové, bezfalcové
  • Podlahy: lepené dubové třívrstvé lamely
  • Betonová stěrka: Ryneš Design
  • Obklady: Patrik Pech
  • Vestavěný nábytek: MM Kuchyně
  • Vytápění: tepelné čerpadlo vzduch/voda
AUTOR: Ing. arch. Jakub Chochola Architekturu vnímá především jako službu klientům, kteří se rozhodli investovat své peníze, spoustu času a úsilí do stavby vysněného bydlení. Při návrhu klade velký důraz na dialog mezi investory a architektem. Proto je výsledkem optimální řešení, design ušitý majitelům na míru a dům, kde nic nechybí a ani nepřebývá. Cílem je vytvořit prostor, kde se majitelé cítí jako na skvělé dovolené.

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada č. 1/2024.
Zdroj: Dům&Zahrada, Foto: Robert Žákovič

Související články