Na grilování v zahradách, v kempech, u moře i v domácích skromnějších podmínkách, jako třeba na terase nebo na balkóně, jsme si již zvykli natolik, že jakmile to jen trochu počasí dovolí, grilujeme a grilujeme... Už dlouho před grilovací sezónou prozkoumáváme obchody a vyhlížíme si větší a výkonnější a dokonalejší grily a grilovací náčiní, které by se nám mohlo hodit. Gril do zahrady Na zahradě můžeme využívat ke grilování buď přenosných grilů anebo velkých grilů betonových, kolem kterých můžeme případně zbudovat celou letní kuchyni (o které jsme psali zde). Betonové grily mají zhruba desetkrát vyšší cenu než jednoduché litinové. Při výběru grilů dbáme na povrchovou úpravu, na kterou se nezapomeneme zeptat. Jejich rožně mohou být pochromované, kovové součásti betonových grilů bývají opatřeny ochrannou silikonovou vrstvou. Praktické jsou grily, které mají ve spodní části odkladní plochu na koření, grilovací náčiní a podobně. K některým jednodušším grilům se prodávají jako součást příslušenství několikadílné sety grilovacího náčiní, u nákladnějších typů mohou být v ceně i vyměnitelné rošty, grilovací jehly a rožně. Bez čeho se neobejdeme Ke grilování potřebujeme několik základních pomůcek, abychom mohli vychutnávat nejen výsledné lahůdky, ale aby nám byla příjemná i práce - proces grilování. K tomu je zapotřebí bez problémů udržet stálou vhodnou teplotu, aby grilování bylo také bezpečné a zbytečně jsme se třeba nepopálili, aby se grilované pochoutky daly rychle obracet a vyjímat z grilu a ihned začerstva se dostávaly k nedočkavým strávníkům. K roztápění a udržování teploty (nejen u grilu, ale i u táboráku, otevřeného ohně) potřebujeme různé dmychače a rozdmychávače, tedy měchy na rozdmychávání žhavého uhlí, které nám při práci s ohněm notně ulehčí život. V obchodech najdeme praktické vícedílné soupravy ke grilování, skládající se většinou z dlouhé vidličky, kleští, obracečky, štětečku na potírání grilovaných pokrmů a různých nožů. To vše na dlouhých rukojetích jednotně zakončených dřevěnými nebo plastovými držátky. Pořídit bychom si mohli také grilovací mřížky – použijeme je, až budeme grilovat drobnější kousky masa, které by jinak propadávaly z grilu dolů. Mřížka se vyplatí také v případě grilování křehkých pokrmů, jako například ryb. Jiné grilovací mřížky jsou oboustranné – maso se do nich položí a seshora mřížkou i přiklopí – tak grilujeme například steaky. Při grilování se neobejdeme také bez pořádných chňapek, které můžeme koupit i v ohnivzdorné úpravě. Nerozbitné nádobí Pokud nechceme na zahradu nosit porcelánové nádobí, můžeme si vybrat v obchodech ze široké nabídky papírového a plastového nádobí. Praktické budou hluboké a mělké talíře, misky všech velikostí, plastové příbory. Vybírat můžeme také z mnoha barev a různých více či méně vkusných dekorů, které mají tu výhodu, že se dají přizpůsobit charakteru stolování. Jiné to je s plastem a papírem v případě nápojů – pivo nám může chutnat z papírových půllitrů, ale v případě vína by byl hřích lít ho do neprůhledných nádob. V tomto případě zůstaneme raději u skla. Zvolíme však přijatelný kompromis – zejména pokud není kam skleničky opravdu bezpečně položit – nepřineseme si do zahrady ty nejtenčí skleničky na vysokých nožkách, ale stabilní sklenky. A grilování může začít! -ag-