Spadané listí, ořezané větve, popadané ovoce je přesně to, od čeho je potřeba zahrádku na podzim, před tím, než napadne sníh, uklidit. Také je třeba stromy trochu seřezat – provést tvarovací řez a spoustu další práce, kterou nám může ulehčit zahradní technika.

Pily a pilkyJsou dalším nářadím po zahradních nůžkách, po kterém sáhneme při tvarování stromů. Z důvodu snadné manipulovatelnosti dáme přednost kratším pilkám bez rámu. Pilky s rovným listem se využívají k odstraňování delších nosných větví, které odřezáváme těsně u kmene, zahnuté pilky se zase výborně hodí k prořezávání hustší spleti větví převážně na obvodu stromu. Vhodná je kombinace s možností úchytu na tyč, s jejíž pomocí se dostaneme i bez náročných lezeckých výkonů až k vrcholu koruny. Velké rámové nebo pásové pily využíváme spíše ke kácení nebo řezání poražených stromů.

Zahradní vysavačPro některé zahrádkáře je tento pomocník stále ještě novinkou, kterou považují za zbytečný luxus. V posledních letech se však stává stále oblíbenějším a mnozí z profesionálních zahradníků si úklid pozemku na podzim bez něj už ani nedokáží představit. Prakticky každý vysavač slouží současně jako fukar, takže nám nejprve nafouká listí na jedno místo, kde ho pohodlně vysajeme. Moderní přístroje dokonce listí sami rozmělní a zmenší jeho objem, čímž okamžitě získáme ideální směs na kompost.

Jako u většiny mobilních zahradních přístrojů si i v tomto případě můžeme vybrat z výrobků s elektrickým nebo benzinovým motorem, což se pochopitelně promítne v ceně. Zatímco běžné elektrické vysavače je možné pořídit v cenovém rozpětí od 2.500 Kč do 4.000 Kč, motorové stojí okolo 5.000 Kč a výše. Dalšími kritérii jsou: výkon uváděný v kilowattech nebo v koních, objem koše a samozřejmě hrubost rozdrcené hmoty (především listí) a jí odpovídající poměr komprese. Tato hodnota se uvádí v procentech a pohybuje se podle cenového standardu od 10 až do 90 %. Kromě toho se v parametrech udává i průtok vzduchu v m3/min. a rychlost vyfouknutého vzduchu v km/hod., které jsou ovlivněny především výkonem motoru a šířkou nasávací nebo výfukové trubice.

DrtičeZatímco motorovou pilu nebo lux můžeme na úkor osobního pohodlí nahradit ručním nářadím, drtič zahradního odpadu patří k zařízením, jehož práci pomocí vlastní síly nikdo nezastane. Málokdo už dnes vynáší pořezané větve do veřejných kontejnerů, když je může zpracovat na drť, kterou následně využije k mulčování nebo jako přídavek do kompostu.

Tyto přístroje jsou skoro výhradně na elektrický pohon, takže jejich cenu určuje kromě výkonu motoru uváděného ve wattech především maximální průměr drcených větví a drticí výkon, který nám udává, kolik kg dřeva je přístroj schopen zpracovat za 1 hodinu.

Z toho vyplývá, že s nejlevnějšími výrobky v ceně od 3.000 Kč příliš masivní větve nezpracujeme a můžeme je použít spíše k drcení silnějšího křoví do tloušťky okolo 1 cm. S výrobky v ceně od 5.000 do 10.000 Kč už můžeme drtit větve až do průměru 4 cm a jsou schopny zpracovat okolo 100 kg dřevěné hmoty za hodinu. Vyšší cenové relace nám pak zaručují kromě větších výkonů třeba i tichý chod apod. Při výběru bychom se ale kromě zmíněných údajů také měli zajímat o bezpečnost, především pojistku proti nechtěnému zapnutí, a možnost zastavení motoru při převrhnutí. Špičkové firmy se značkovými výrobky tyto parametry sice již automaticky zajišťují, ale je dobré se o nich dozvědět co nejvíce.

-šum- Foto: Archiv In