Zahrady a zahrádky nám stále zdobí překrásné svítivé chryzantémy v květnících – správněji hrnkové drobnokvěté chryzantémy. Jsou vidět celý podzim v každém květinářství a určitě jste si také nějakou koupili. Je to zaručený způsob, jak udržet balkón, terasu nebo zahrádku zářivou do konce roku – a někdy je tu dokonce „barevněji“ než v létě. Samozřejmě je nám potom líto takovou krásu vyhodit a s končícím podzimem se s ní definitivně rozloučit.

Hrnkové chryzantémy zasadímeNení to ale nutné. Až obrovská květenství odkvetou, z keříku odkvetlé květy odstřihneme, vyjmeme z květináče, keřík přesadíme na záhon, dobře přihrneme hlínou, zazimujeme navršeným listím a případně ještě zastřihneme. Na jaře se keřík zazelená, rozkošatí a v další sezóně se můžeme opět těšit na bohaté květenství.

Oleandry namnožímeOleandry před uložením na zimu sestříháme a větvičky vložíme do sklenice s vodou. Vodu doplňujeme a vyměňujeme a čekáme trpělivě na první kořínky. Když se objeví, zasadíme rostlinky do kořenáčů, případně je přistřihneme. Můžeme zkusit pěstovat keříky, ale také pravidelným zaštipováním se pokusit o tvarování oleandrových stromečků.

U keřů neřežeme větvičky příliš razantně, protože následující rok by nasadily ke květu třeba až v srpnu. Spíše řežeme střídavě - vytipujeme si jen jednu dvě nejdelší větve, nejlépe ty bez listí, a ty zkrátíme (čímž se nám na jaře rozvětví). V létě potom v prostřihávání pokračujeme.

Afrikány naaranžujeme do vázičekAfrikány - typická podzimní květina rozjasňující ještě i listopadovou zahradu. Když na keříku zbývá posledních pár květů, využijeme jich na aranžování do misek nebo váz. Kombinujeme třeba s břečťanem a chryzantémami. Nezapomeneme také sbírat semínka k setbě v následujícím roce.

Krása vřesuAnilínové odstíny keříků vřesu dokonale oživují podzimní zahradu. Vřes můžeme vybírat v barvách od bílé a žluté přes růžovou po inkoustově modrou. Ale nezasadíme ho jenom tak do záhonu. Keříky necháme maximálně vyniknout mezi přírodninami - nejlépe v sousedství oblých i dramaticky hranatých kamenů, na štěrku nebo vedle chodníčku z bambusových dlaždic. Stačí pár keříků v sousedství velkého valounu nebo kamenné zahradní lampičky. Nebo vřesové keříky přihrneme jemnějším štěrkem, ze kterého vytvoříme vlny, čímž vznikne dojem tekoucího potoka. Vřesy kvetoucí na podzim seřízneme až zjara - zkrátíme asi třetinu délky větviček, aby se rozkošatily.

-ag-Foto: Archiv In