Letošní rekordně dlouhá řada horkých dní nás v uvažování, zda pořídit zahradní plovací jezírko, hodně posunula směrem ke kladnému rozhodnutí. Sice nás bude něco stát, středně velké jezírko klidně od 120.000 do 200.000 korun, ale je to výborná investice, která zahradu nastálo obohatí. A pro svůj vzhled a multifunkčnost nikdy neomrzí. Když si zaplaveme, odpočineme si na lehátku s knížkou ve skrytých zákoutích na břehu mezi bambusy nebo rododendrony. Celý rok mění jezírko svůj vzhled, podle toho, jak kvetou jeho břehy.

Vybudování jezírka ovšem znamená spoustu práce, i když tvůrčí a radostné. Začíná to naší představou, záměrem, jak by mělo vypadat a jaký dojem by mělo v zahradě vytvářet, následuje projekt, a pak vlastní práce – vyhloubení jámy, čištění dna od ostrých kamenů a kořenů, tvarování dna, vrstvení písčitého podkladu, natahování fólie, začišťování a modelování břehů, instalace filtrace, osazování oblastí s nízkou vodou, bahenních zón a břehů rostlinami, budování prvků, jako jsou můstky, mola, kamínkové pláže a cestičky na březích. Každá z těchto fází má svá specifika a je poměrně náročná, vybereme proto pečlivě realizační firmu nebo se alespoň obrátíme o pomoc na souseda, který už jezírko (úspěšně) vybudoval.

Už jen hloubení „jámy“ na jezírko nás překvapí svou náročností a hlavně množstvím vytěžené zeminy. To bude skoro nekonečné – připravme se na mnoho nákladních aut.

Správně vybraná fólie je základem úspěchu či neúspěchu každého jezírka. Jejímu výběru tak věnujeme maximální pozornost a dáme si na čas – konzultujeme, ptáme se a porovnáváme. Některé fólie mají vysoké procento materiálu recyklovaného, těm je lépe se vyhnout. Silná fólie se napíná na zesílenou geotextilii, která zase leží uložená na nejméně 10 cm silné vrstvě jemného písku. Tím musí být vysypáno dno jezírka velmi pečlivě; písek brání tomu, aby fólii poškodily ostré kamínky, které časem mohou vystoupit zespodu z podloží. Fólie do jezírka, které bude mít hloubku od 80 do 1,5 metru (což je nejobvyklejší), musí být nejméně 1 mm silná. Protože je těžká a zpočátku neohebná, budeme potřebovat k jejímu roztažení a přesnému umístění několik osob. Nejlépe se fólie roztahuje a usazuje v teplém počasí. Na některé fólie je nalepena drť z jemných kamínků, s ní vypadají lépe břehy - tam, kde se fólie ocitá nad vodou a je vidět.

Povlovné břehy jezírka jsou potaženy, začištěny, fólie je vytažena a zaříznuta s profilem terénu (asi 3 cm nad zemí); jezírko se napustí vodou. Asi za dva dny po napuštění, až se fólie usadí, začneme s tvarováním břehu, umísťováním kamenů a osazováním mělkých částí jezírka i břehů kolem. Tam budou růst „suchozemské“ rostliny; v mělkých částech jezírka, mimo plovací úsek, zasadíme rostliny vodní a bahenní. Jaké kam přesně umístíme a do čeho je zasadíme - to už je další, samostatná kapitola.

-ag-Foto: Zahradní centrum Děčín, Marigreen