Letošní zima, jak se zdá, na srážky chudá nebude. Konečně se po dlouhé době zase osiřelé záhonky pokryjí bílou peřinou, a nebudou působit tak smutně. Tato bílá nádhera však rozhodně nevydrží celé zimní období až do jara (alespoň v nižších oblastech), a proto bychom si měli záhonky trochu přizdobit. Na opěrné tyčky, které teď nemají co podpírat, můžeme přivázat svazečky makovic, různých klásků, lampionky mochyně nebo větévky hloží. Pokud jsme ovšem svědomití zahradníci a plánujeme si alespoň nějaký květ na každé období, můžeme se už nyní těšit z rozkvétajících keříků čemeřic, nahokvětého jasmínu, vilínů nebo kaliny vonné. Pozornost však musíme věnovat také ostatním stromkům a keřům, které momentálně prožívají období klidu.

Ochrana dřevin Choulostivé dřeviny, jako jsou cesmíny a pěnišníky, je třeba chránit proti silnému větru a zimnímu slunci. Ochrana však musí být provedena tak, aby zajišťovala dostatečný přístup vzduchu, takže žádné igelitové pytle či plachty, které přes stromek přetáhneme! Optimální je bytelná dřevěná konstrukce okolo rostliny, na niž upevníme polystyrénové desky. To však nepůsobí příliš esteticky, o něco vhodnější bude přírodní pytlovina nebo řádně upevněná pokrývka z jehličnatých, nejlépe jedlových větví. Tímto způsobem můžeme také chránit třeba růže a další teplomilné stromky či keře. Pokud pěstujeme obzvlášť choulostivé dřeviny, jako jsou třeba eraukarie, můžeme zmíněné prvky zkombinovat a nejprve udělat polystyrénovou ochranu, kterou ještě zakryjeme chvojím.

Trávník Náš zelený koberec poněkud vyblednul a uklidňujícím dojmem působí, jen když je zasypán silnou vrstvou sněhu. V opačném případě ztrácí i svoji vlastnost koberce a nedoporučuje se na něj vstupovat. Pokud budeme chtít přece jenom odstranit nějakou tu spadlou větévku nebo zapomenuté listí, vybereme si k tomu suché počasí. Za deště by naše boty zcela určitě do zatravněné plochy vyryly nepěkné otisky, které by tam už natrvalo zůstaly. Proto se tomuto místu raději vyhněme a pozorujme ho jenom z dálky. V případě, že mezi promrzlým porostem objevíme větší množství mechu, rozprášíme na travnatou plochu mletý vápenec. Nejlepší příležitost k tomuto zásahu nastává, když je zahrádka pod sněhem. Vápenec pak bude s tajícím sněhem rovnoměrně pronikat do půdy a postupně snižovat její kyselost.

Zahradní nářadí Kromě lopaty a hrabla nebudeme následující období jiné druhy nářadí potřebovat, a tak nám teď nastává optimální období k jejich ošetření. Ze všech lopat, krumpáčů a motyk odstraníme pomocí škrabky všechny zbytky země, poté nářadí očistíme železným kartáčem, pilníkem obnovíme ostré hrany a vše nakonzervujeme olejem. Ošetřené nářadí nejlépe uložíme zavěšením na skoby násadou dolů. Ponechme je však v původním prostředí a nepřenášejme do vytápěné místnosti. Všechny dřevěné části by seschly, a na jaře bychom je museli dlouho máčet ve vodě, aby se zatáhly. Tím by ale zase utrpěly všechny kovové části.

Z hadic nejprve vypustíme vodu a necháme je do sucha vyschnout. Pak je natočíme na dřevěný nebo kovový buben – nejlépe s vlastním stojánkem. Ani kratší hadice není dobré věšet na jeden hák nebo skobu, přes zimu by se přeležely a zlomily.

A co technika? Všechny motorové nástroje v rámci možností a za pomoci odborného návodu rozebereme, vyčistíme a natřeme doporučenou konzervační látkou. Bude též třeba nabrousit nůž k zahradní sekačce, což zručný řemeslník zvládne sám. Jsme-li ovšem naprostými amatéry, přenechejme tento úkol raději odborníkům. Do odborné péče pak zcela určitě svěřme nabroušení řetězu motorové pily a jakékoliv opravy či kontroly motorových částí. S vyřízením zakázky nemusíte v tomto období nijak spěchat a do příchodu jara budete mít celou výbavu v naprostém pořádku.

Doplňkové práce Zimní čas, který bychom normálně strávili na zahrádce, můžeme nyní věnovat přípravám na příští sezónu. Vždyť kdy jindy máme možnost si v klidu na stůl rozložit všechny balíčky se semínky a v klidu je znovu roztřídit a popsat. U zakoupených semínek staršího data opět provedeme selekci a vyřadíme všechny pytlíčky s prošlou lhůtou. U semínek z vlastní zahrádky, kde jsme zapomněli vyznačit přesné datum sběru nebo je již smazal čas, raději provedeme zkoušku klíčivosti. Tu je však lépe odložit na únor nebo alespoň na konec ledna, kdy bude ve vzduchu budoucí jaro. Zatím raději nahlédneme do odborné literatury a seřadíme si označené pytlíčky se semeny podle dat výsevu, abychom v nich na jaře nemuseli tápat. Je rovněž dobré roztřídit do oddělených krabic semena k předklíčení a pro přímý výsev. Obě pak uložíme na suché a chladné místo. Při té příležitosti zkontrolujeme i uložené cibule a roztřídíme je podle stejného pravidla jako semínka.

-ra-Foto: www.isifa.com