Bambus se u nás dostává poznenáhlu, ale stále více do centra pozornosti a získává čím dál větší popularitu. Je ideální k vytváření zahradních předělů, zákoutí u zahradních jezírek, pěstování živých plotů. Kombinovat se v zahradě dá s květinami, kvetoucími keři i jehličnany. Velký dojem ale udělá i jednoduchá zahrada s dokonale posekaným trávníkem, několika kameny a solitérním bambusem. Při troše trpělivosti se ovšem pěstitel může odhodlat i k založení pravých bambusových hájů, kde se na výsledek ovšem musí nějaký ten rok počkat.

Bambus patřící mezi trávy tvoří silná dřevitá stébla; ta dorůstají u druhů pěstovaných u nás (mírný pás) i 20 metrů nebo více; u tropických odrůd může výška přesáhnout dokonce 30 metrů. Bambus je určitou výjimkou mezi cizokrajnými rostlinami – dobře odolává mrazu, je tedy možné zde koupené druhy pěstovat bez zimní ochrany. Doposud je na světě známých asi 2.000 druhů, ze kterých se k nám hodí právě ty zimovzdorné, rostoucí v Japonsku a Číně. Nejvíce jich však roste v tropech – v jihovýchodní Asii a Střední a Jižní Americe.

I zimovzdorný bambus má tedy mnoho druhů. A kam se vydat, abychom zjistili, který se hodí právě k nám? Do bambusária – specializovaného zahradnictví zaměřeného na pěstování zimovzdorných bambusů, kde se dozvíme všechno, co potřebujeme, a rostliny si zde můžeme vybrat a koupit. Bambusárium je hezké slovo a kouzelné místo, kde ihned uvidíme výsledek toho, na co se chceme vrhnout - pěstování bambusů.

Nejprve potřebujeme načerpat obecné informace – jak se tyto rostliny dělí, kde se jim daří a jak náročné je jejich pěstování u nás. Který druh se hodí právě na naši zahradu, jak přezimuje, jak silně oddenkuje (zda nehrozí, že bychom měli brzy plnou zahradu jenom bambusu) a jak se tomuto rozrůstání brání. Bambus se dá použít vzhledem k rozmanitosti jeho typů do jakékoliv zahrady, menší se hodí do miniaturních zahrad, vyšší a mohutnější odrůdy vytvoří bohaté pozadí na velkých prostorných zahradách.

Pokud do bambusária zavítáme, tak už asi neodoláme kouzlu mohutných stébel a stálezelených listů, které navozují dojem klidu, relaxace i exotických dálek. A asi si odneseme nějakou tu rostlinku i s návodem k pěstování.

Rozhodující pro výběr na naši zahradu je typ (výška, mohutnost) a mrazuvzdornost. Mrazu odolává každá část rostliny jinak; nejodolnější jsou stébla, která snesou teplotu i pod -23 °C, listy krátkodobě odolají teplotám kolem -16 °C. Je to však individuální podle situace v zahradě, záleží na slunečních a větrných podmínkách místa (nejhorší je kombinace delších mrazů, větru a slunce). Jak rostlina stárne, odolnost vůči mrazu se zvyšuje.

-ag-Foto: www.isifa.com