Už jste se pustili do podzimního zmlazování keřů, živých plotů a vůbec do úklidu zahrady? Pokud ano, zůstala vám určitě hromada větví a jiného odpadu, s nímž je třeba něco udělat. Nejrychlejším a také nejefektivnějším způsobem je zlikvidovat vše pomocí drtiče zahradního odpadu. A vzniklou drť pak použít například do kompostu nebo jako mulčovací materiál ke stromům a keřům.

Drtíš, drtím, drtíme

Zahradních drtičů je ve specializovaných obchodech se zahradní technikou k dostání spousta. Klasické a nejrozšířenější jsou zahradní drtiče s elektrickým motorem. To znamená, že stačí drtič zapojit přes elektrickou šňůru k 220voltové zásuvce a můžete se pustit do práce. Přesto však jsou mezi těmito stroji rozdíly spočívající ve výkonnosti motoru, a tudíž ve schopnosti drtit větve o různém průměru - až do 45 mm. Drtící ústrojí tvoří ozubená kola. Zahradní drtiče se ovšem liší také použitým materiálem, z něhož je vyroben podavač a kryt stroje – může to být tvrzený plast, nebo plech. Plastové jsou pro manipulaci lehčí, a tudíž praktičtější. Při výběru bychom si měli vedle výkonu motoru všímat i toho, zda stroj na zemi pevně „sedí“, tedy zda má dostatečnou stabilitu.

Pro ty, kteří chtějí dřevěný odpad zužitkovat ještě jinak, lze doporučit štěpkovač, který větve rozdrtí na větší kousky a ty pak lze využít jako mulč na pěšiny mezi záhony, do skalky či jen na topení v kotli nebo v krbových kamnech.

Pro úplnost je vhodné dodat, že už existují drtiče zahradního odpadu, které se dají připojit jako aktivní příslušenství k populárním zahradním traktorům a také ke kultivátorům.

Zajímavou novinkou je celokovový drtič zahradního odpadu s čtyřtaktním benzínovým motorem, který ocení především majitelé skutečně velkých parkových zahrad, ovocných sadů nebo vinohradů. Takový stroj totiž díky vysokému výkonu motoru dokáže drtit větve až do průměru 80 mm.

Jak je to s cenou?

Elektrické drtiče lze pořídit již za cenu do 3.000 Kč, ale ty jsou zpravidla méně kvalitní. Za cenu cca 4.900 Kč je již možné sehnat kvalitní zahradní drtič vyrobený z odolných materiálů. Je lepší si tedy připlatit…

Co se týče benzinových drtičů, prodávají se již od cca 20.000 Kč. Podstatné ale je, jaký průměr větví chcete drtit. Drtiče v nižších cenových relacích zvládnou rozdrtit max. průměr do 40 - 50 mm. Někomu to možná bude stačit, ale žádanější jsou drtiče s Novinka 2008: Drtič benzínový DB 402 z nabídky Mountfield, cena: 31.990 Kčvyšším výkonem, které umí drtit už skutečně silné větve (až do průměru 80 mm), a ty jsou k dostání už za cenu mírně nad 30 tisíc korun.

Ochrana se vyplatí

Při práci se všemi zahradními drtiči a štěpkovači bychom měli dbát na osobní bezpečnost. To znamená, že bychom měli používat nejen rukavice, ale také pracovní brýle, které ochrání oči před případnou vylétnuvší třískou nebo neposednou větví.

A ještě poznámka: Drtit odpad je určitě výhodnější, než jej pálit. Jednak neotravujete ovzduší a zbytečně proti sobě nepopuzujete sousedy, ale také se vyvarujete případné pokutě od obecního úřadu.

-td-Foto: Mountfield