V posledním měsíci roku obvykle nevíme, kde nám hlava stojí. Předvánoční úklid, nákupy a k tomu ještě v mnohých profesích přibývají uzávěrky. Není divu, že na zahrádku moc času nezbývá a v očích nezasvěcených tam vlastně není ani moc co dělat. Spojme však příjemné s užitečným a zajděme si uprostřed všech těch zmatků také mezi záhonky. Určitě zde přijdeme na spoustu dobrých nápadů a ještě prospějeme svým nervům.

Práce v sadu

Právě v těchto dnech, kdy se nám ukáží ovocné stromy v plné nahotě, si můžeme udělat nejlepší představu o tom, jak by měl vypadat následný řez, které větve zkrátit a které odstranit úplně. Do samotného krácení se příliš hnát nemusíme, na něj je dostatek času ke konci ledna nebo během února. Nyní uděláme nejlépe, když si budoucí řez označíme na dřevě nápadnou barvou nebo lepicí páskou. Určitě to má své výhody. Pokud něco pokazíme, opravíme pouze značení a žádná škoda z toho nevzejde. Ostatně i staré osvědčené pravidlo říká: „Dvakrát měř a jednou řež“.

Pokud jsme to ještě neudělali, můžeme i nyní natřít vápennou vodou kmeny stromů a keřů, abychom je uchránili před prudkým zimním sluníčkem. Jestliže jsme si nekoupili roztok ve specializované zahradnické prodejně, můžeme si ho namíchat ze 2 až 2,5 kg páleného vápna, které rozmícháme v10 litrech vody. Pro zvýšení účinku můžeme ještě přimíchat trochu jílovité kaše. Někdo pro zlepšení přilnavosti přidává do směsi také vodní sklo nebo dokonce lepidlo na tapety (1/2 kg na 10 l), v tom případě je ale třeba snížit dávku vápna na polovinu.

Ochrana poraněných stromů

V případě, že jsme něco prošvihli a nelida mráz stačil na kůře stromů způsobit pukliny, je třeba poraněný strom co nejdříve ošetřit, aby se poškození nerozšiřovalo. První pomocí bude ovinutí kmene tkaninou namočenou v jílové kaši, které ochrání strom proti vysychání a vnitřnímu poškození. Jakmile pominou mrazy, vyřízneme ostrým zahradnickým nožem poškozená místa až na zdravé dřevo a zatřeme štěpařským voskem nebo jiným prostředkem na ošetřování ran. Protože nás čeká ještě řada mrazivých dnů, ovineme znovu kmen pásem z netkané textilie, ať se poranění neopakuje.

Sklízíme zeleninu

Sklizeň čerstvé zeleniny z otevřených záhonů je v této době výrazně nižší než v předchozích měsících, ale přesto se zde vždy něco dobrého najde. Z venkovních záhonků můžeme postupně sklízet špenát, polníček, černý kořen, čínské zelí a růžičkovou kapustu. Rostliny, které si uchováváme pro pozdější sklizeň, obložíme větvičkami chvojí či jinak ochráníme před holomrazy.

Ve studeném pařeništi bude úroda pravděpodobně bohatší. Stále zde ještě mohou vegetovat kedlubny, endivie, hlávkový salát, někdy i květák. Když pařeniště vhodně ochráníme proti silným tepelným výkyvům a za pěkného počasí provětráme, budeme mít dostatek čerstvé zeleniny i na štědrovečerním stole.

Čekanka a pažitka

Až do příchodu silnějších mrazů můžeme sklízet čekanku. Vyryjeme ji i s kořeny a přibližně 2 cm nad vegetačním vrcholem odřízneme listy, které vyhodíme nebo nabídneme králíkům. Kořeny zatím uložíme ve sklepě nebo v hlubším pařeništi k rychlení. S tím budeme moci začít už na konci prosince, kdy je vsadíme do vyšší bedničky a zakryjeme asi 25 cm vysokou vrstvou kypré zeminy. Když bedýnku přeneseme na světlo, vyrazí nám během tří až čtyř týdnů čekankové puky, které už lze sklízet k přímé spotřebě.

V této době už můžeme začít i s rychlením hrnkové pažitky, kterou přeneseme ze zahrady na okenní parapet. Nestavme ji ale blízko tepelného zdroje, vytáhla by se a zbledla. Při průměrné teplotě okolo 15 °C, přiměřené zálivce a dostatku světla se nám brzy zazelená a okolo Vánoc nám poslouží při přípravě svátečních pokrmů.

Zima na zahradě, teplo ve skleníku

Ve vytápěném skleníku je i nyní jako na jihu. Stále zde zrají červená rajská jablíčka, rodí se nové okurky, o ostatní zelenině, jako je hlávkový salát, zelí nebo špenát, nemluvě. Zdá se, že kromě pořádné dávky světla jim tady nic nechybí. Odstraníme proto ze skleněného povrchu zbytky ochranného nátěru a vše, co by mohlo ještě více zabránit průniku už tak sporých slunečních paprsků. Dost možná bude třeba také omezit zálivku, protože rostliny nyní méně odpařují. Sledujeme proto pravidelně vlhkost půdy a pamatujeme též na vhodné větrání, aby se uvnitř neusadila plíseň.

-šum-Foto: www.profimedia.cz