Tento měsíc je sice plný protikladů, ale do zahrádky už definitivně vnáší život. Všechno už raší, klíčí, zelená se nebo začíná kvést. Každý zahrádkář ví, že nastal rozhodující čas pro sázení a setí, ale též likvidaci plevelů. Co neuděláme teď, budeme už jenom stěží dohánět.

Něco pro parádu

Ať chceme nebo ne, bude celý tento měsíc probíhat pod záštitou motyčky a sázecího kolíku, neboť právě duben je nejvhodnějším měsícem k vysazování, přesazování a dělení trvalek. Můžeme jimi osadit všechna slunná i stinná místa včetně skalky a okrajů trávníku nebo jezírka. Stačí si jen vybrat vhodný druh, ať už se jedná o okrasné trávy, kapradiny nebo kvetoucí rostliny. V jejich případě mějme na paměti i dobu květenství, ať je zahrádka po celý rok obsypána květy.

Kopáme, sázíme, zaléváme... S nástupem jara se půda už pomalu prohřívá, ale do skutečně teplých dnů je ještě daleko. A právě tento čas je nejvhodnější k vysazování stálezelených a jehličnatých dřevin, ale též opadavých dřevin s kořenovými baly. Po nich přijdou na řadu vřesovištní rostliny a stálezelené dřeviny pro založení živých plotů. Ke konci měsíce už můžeme vysadit i stromkové a pnoucí růže. Všechny rostliny sázíme do stejné hloubky, jako byly ve školce. Jehličnany vysazujeme vždy narašené a s neporušeným kořenovým balem. Dříve vysazené dřeviny postupně zbavíme zimního krytu a půdu v jejich okolí důkladně zalijeme. Při suchém počasí nezapomeneme na doplňování vláhy, v prvním stádiu vývoje je to obzvlášť důležité. Pamatujme, že mnohé rostliny budou rovněž vyžadovat menší povzbuzení v růstu, které jim můžeme poskytnout v podobě vícesložkového hnojiva, jako je Cererit nebo NKP.

Nabruste si nůžky Duben je rovněž vhodným měsícem ke stříhání živých plotů z jehličnatých a stálezelených dřevin, jako je zimostráz nebo tis. I ostatní stálezelené a jehličnaté rostliny v tuto dobu můžeme upravovat. Prořezáváme také růže, přičemž dříve vysazené zkrátíme na 3 až 8 oček, nově vysazené pak pouze na 3 očka. Stále pokračujeme v řízkování okrasných dřevin, ale měli bychom to stihnout přibližně do první poloviny měsíce.

První jarní výsev Na okrasné venkovní záhony už můžeme vysévat letničky, které nevyžadují předpěstování. Výběr je opravdu široký, za všechny jmenujme třeba slunečnici, iberku, měsíček, hrachor, slunečnici, jde jen o to, vybrat si vhodnou kombinaci barev a dobu květenství.

A co takhle ovoce? Také v ovocném sadu je třeba dokončit výsadbu mladých stromků a keřů. Ty nesmějí v žádném případě zaschnout, a proto je za suchého počasí vydatně zaléváme. Poslední příležitost máme i k provedení zimního postřiku. Kdybychom to už nestihli, uděláme místo něj předjarní postřik ve fázi zeleného poupěte. Současně začínáme s ochrannými postřiky jádrovin a peckovin proti strupovitosti a padlí, rybíz pak chráníme proti roztoči rybízovému, rzi vejmutovkové a antrakóze. Stromy s bohatou násadou květních pupenů přihnojíme dusíkatým hnojivem. Pokud je však násada u starších dřevin – zejména jádrovin příliš veliká, zredukujeme plodonosný obrost řezem.

Druhá polovina měsíce je nejvhodnějším obdobím k přeroubování ovocných stromů. Peckoviny a jádroviny přeroubujeme za kůru při rozpuku pupenů, kdy do dřeva začíná proudit míza. Po tomto zásahu budou potřebovat více živin, a proto jim přilepšíme rychle působícími vícesložkovými hnojivy.

Hlavně ať jsou sladké Pravidelnou péči vyžaduje i záhon s jahodami. Po skončení zimy ho musíme důkladně vyčistit, okopat jednotlivé trsy a zbavit je starých zaschlých listů. V místech častého výskytu roztočníku jahodového provádíme v těchto dnech postřik Sumitionem super, který aplikujeme pod vysokým tlakem a směřujeme především do středu trsů.

Nezapomínejme ani na jarní hnojení, ke kterému použijeme starý dobrý Cererit nebo ekologické hnojivo v podobě granulovaného koňského hnoje s rohovinou.

Zelenina – půl zdraví Největší kus práce nás pravděpodobně čeká na zeleninové zahrádce. Urychleně dokončíme přípravu záhonků pro pěstování nové zeleniny - nejprve je zbavíme plevelů, pak okopáme a nakonec zapravíme do půdy pravidelně rozhozená průmyslová hnojiva. Aby se co nejrychleji rozpustila a vsákla do země, dopřejeme záhonkům dostatek vláhy a v době sucha vydatně kropíme.

Komu se nelení... K sázení toho máme opravdu hodně. Budou to prakticky všechny druhy rané zeleniny, jako je zelí, květák, kedlubna, kapusta, otužilá sadba raného salátu, naklíčené rané brambory a další. Stále ještě můžeme sázet cibuli sazečku a také česnek. Po výsadbě všechny rostlinky pravidelně zaléváme a kypříme.

Ještě pestřejší práce nás však čeká při vysévání. Do truhlíků nebo hrnků v chráněném prostředí vysejeme teplomilné druhy zeleniny, jako je paprika, okurka a rajče, na venkovní záhonky pak všechny druhy zeleniny, které jsme nestačili vysít v březnu. Především však pozdní košťáloviny, kterých rozhodně není málo. Jmenujme například, pór, salát, ředkev, červenou řepu, mangold, vodnici, ředkvičku, pozdní zelí, kopr a hrách. V teplejších oblastech se také koncem měsíce vysévají okurky nebo melouny.

Jarní potěšení Projdeme se rovněž po záhoncích s přezimovanou a dříve vysetou zeleninou a trochu ji okopeme motyčkou. Zatímco rostliny zaseté v březnu můžeme pouze okopávat a plít, přezimovaný špenát, zimní salát, pór, reveň a cibuli sazečku můžeme již sklízet a nosit do kuchyně.

-šum- Foto: www.isifa.com