Konec června a začátek července nás co do horkého letního počasí opravdu nešetřily. A tak zahrada volala po vydatné zálivce. Potřebuje však mnohem víc. V ovocné zahradě nastal čas sklizně jahod, drobných bobulovin, třešní, později višní, angreštu, rybízu. Tak jdeme na to.

Jahodová sklizeň

Už od června sklízíme vyzrálé, ale na omak pevné plody. Trháme je vždy s krátkou stopečkou. Práce kvapná, málo platná, zde platí více než kdekoliv jinde. Lehce se nám totiž může stát, že ulomíme se zralým plodem ve svazku i jahody nezralé. Toto ovoce nesklízíme během horkých dnů v době největšího žáru. Plody z takovéto sklizně se totiž snadno zapaří a rychle podléhají zkáze. Ihned je také ukládáme nejlépe v loubkových košíčcích do chladničky, případně do studeného sklepa. Plody napadené plísní se nesmějí dávat do kompostu, vyhazujeme je přímo do směsného odpadu do kontejnerů či popelnic, nebo je zakopeme na vhodném místě. Je třeba neustále jahodník hlídat a otrhávat plody napadené plísní, protože lehce touto chorobou nakazí další dosud ještě zdravé plody.

Na některých zahrádkách se zabydlely i lesní jahody. Jsou velmi dekorativní, například jako lem záhonů, voňavé, a jako malý pamlsek či ozdoba nám zpříjemní jídelníček.

Nezapomínejme také, že v tomto období si již chystáme záhony pro novou výsadbu jahod a na konci měsíce připravujeme z odnoží nové sazenice.

Angrešt, rybíz a josta - známá trojka Angrešt většinou sklízíme probírkou dozrávajících plodů. Je potřeba sledovat, neobjevilo-li se nám na tomto stromku záludné americké padlí. Je to houba, která se k nám dostala počátkem 20. století z USA. Projevuje se jako bílý moučnatý povlak na listech mladých výhonků a na plodech. Po určité době bílá místa zhnědnou a ovoce shnije. Této chorobě se dá zabránit včasným ochranným postřikem. Po skončení sběru plodů pak stromek prořežeme tak, že odstraníme ty výhonky, které ho zbytečně zahušťují.

Rybíz dozrává obvykle od konce června až do poloviny srpna. Před sklizní se musíme rozhodnout, za jakým účelem ho budeme sbírat. Pro přímou spotřebu sbíráme dobře vybarvené vyzrálé ovoce, které je sladší a aromatičtější. Je vhodné také k zmrazování. Pro zavařování si vybíráme plody ještě ne zcela vyzrálé, které je pak při tepelné úpravě kompaktnější a zachovává v sobě více vitamínů. Černý rybíz můžeme také sušit. Rybíz a angrešt po sklizni přihnojujeme fosfátovými hnojivy.

Mnozí zahrádkáři si už zamilovali křížence černého rybízu a angreštu zvaného josta. Dozrálé plody neopadávají. Můžeme je proto sklízet v delším časovém období, tedy přijít si s miskou či hrnečkem pro vyzrálé plody během léta, kdykoli na ně dostaneme chuť. Dobře se zmrazují a utržené také vydrží delší skladování na chladném místě.

Maliny vyžadují něžnost Červencový les bývá vedle borůvek i plný voňavých malin, ale mnozí zahrádkáři do lesa již na maliny nechodí, mají totiž na zahrádce své kultivované odrůdy. Jejich sklizeň začíná začátkem července. Sbírat je třeba velmi opatrně, abychom plody nepomačkali. Klademe je do mělkých nádobek, nesnesou vysoké vrstvení. Sklízíme je probírkou, kterou provádíme 2x - 3x týdně. Jejich zralost musíme dobře hlídat, protože snadno po dozrání padají.

V ovocném sadu Na tvarovaných stromech jádrovin v této době zkracujeme letorosty, jsou-li delší než 30 cm, a to vždy za 6. až 8. listem. U ovocných stěn a palmet ohýbáme větve do mírně šikmé polohy. Po polovině července pak ovocné dřeviny můžeme očkovat.

Nezapomínáme kypřit půdu kolem stromků a stále je zalévat, aby měly dostatek vláhy pro vývoj plodů. Podpíráme také větve, které jsou přetížené plody, sbíráme spadané ovoce, zabráníme tak šíření moniliózy a obaleče jabloňového.

Nezapomínejme také na ochranné postřiky. Jabloně a hrušně stříkáme na konci měsíce proti červivosti, strupovitosti, sviluškám a padlí jabloňovému. Většinou použijeme kombinaci, která ochraňuje ovoce kompletně. Slivoně stříkáme proti obaleči švestkovému, višně proti listové skvrnitosti po sklizni. Meruňky ošetřujeme proti hnědé hnilobě plodů a broskvoně v případě potřeby stříkáme proti mšicím.

-šum- Foto: http://www.profimedia.cz/