Zahradní světlo, které poslouží i jako sedátko.

Abychom si pobyt lépe užili, potřebujeme na zahradách, terasách a balkonech dostatek světla. Ohniště nahradily louče, později lucerny a dnes moderní elektrické osvětlení.

Střídání počasí v našem zeměpisném pásu nutí volit ta svítidla, která jsou vyrobená z odolných materiálů. Jedině tak totiž vydrží svítidlo letní vysoké teploty, podzimní déšť a vítr a zimní mrazy.

Základní pravidla Při výběru nesáhneme vedle, pokud zvolíme svítidlo vyrobené z vysoce odolného plastu, vhodné je i speciální tvrzené sklo a některé typy kovů (např. hliník, nerez). Každá lampa určená k venkovnímu užití má od výrobce označení vypovídající o odolnosti označené písmeny IP. Platí, že odolnost vůči atmosferické vlhkosti je značena IP 43, patří sem lampy umístěné pod stříškou například altány, balkony apod. Šikmo stříkající voda má označení IP 55, tyto lampy mohou být umístěny volně v zahradě, nevadí jim déšť ani sníh. Přelev vody má značku IP 65 a víc, tato světla se instalují například do bazénu, vodních nádrží aj.

Prakticky kombinujte Venkovní

osvětlení můžeme zapustit do země, připevnit na zeď nebo si pořídit stojánková svítidla. Výběr řídíme jejich účelem. Na terasy a balkony si pořizujeme taková světla, která tu při pobytu nebudou překážet. Na příjezdové komunikace, k cestičkám mezi záhony, zeleň v zahradě a konečně i k samotnému domku volíme taková světla, která zajistí bezpečný pohyb po pozemku, umocní krásu zeleně nebo upozorní na zajímavý detail architektury domu.

Ideální je kombinovat nástěnná, sloupková i zemní svítidla, aby se svit vzájemně doplňoval. To je praktické i v zimním období, kdy některá ze světel mohou být schovaná pod sněhem. Tehdy pak vypomáhají okolní modely. Pokud zeleň není ještě vzrostlá, je nutné pamatovat na budoucnost a lampy instalovat podle toho, jak očekáváme, že se bude v následujícím období měnit.

Trend Stále častěji se na trhu objevují venkovní svítidla se solárními panely, takže lampy nepotřebují přísun elektrické energie, ale vystačí se slunečními paprsky, které přes den absorbují a ve večerních hodinách proměňují ve světlo. To je rok od roku výkonnější. Tato světla jsou dobrá pro orientaci. Naše tipy Při plánování venkovního osvětlení je vhodné ponechat jeden nebo více elektrických vývodů, které dovolí s lampami manipulovat i v pozdější době, romantici si mohou ponechat vývod u jehličnatého stromku, aby ho na Vánoce mohli ozdobit elektrickými ozdobami a zapojit k ostatním světlům. U vstupu do domu použijte stropní lampy s úspornou žárovkou, která může svítit celou noc, aniž by se radikálně zvýšil odběr elektrického proudu. Nebo si sem pořiďte světlo na fotobuňku a už nikdy nebudete muset potmě šátrat po klíčích.

-td- Foto: Eglo, Fascarini