Schody u chaty v lesní zahradě

Tyto dřevěné schody pravděpodobně zvládneme postavit sami. Použijeme materiál, který je po ruce - třeba od lesníka z průklestů mladých borovic nebo smrků (tvrdé smrkové dřevo bude trvanlivější). Vyměříme schodiště a do země zatlučeme dřevěné nebo kovové kolíky, vždy dva na jeden schod; za ně pak vodorovně naskládáme kulatinu, kterou jsme nařezali na šíři schodů. Máme tak přední stranu schodů, za kterou dohodíme a udusáme hlínu, povrch můžeme vysypat středně hrubým štěrkem, kačírkem, kůrou nebo hrubým pískem. Nebo na pískový podklad jen volně položíme venkovní dlaždice. Schody se dají velmi jednoduše a podle potřeby opravit a ač na to možná nevypadají, nějaký ten rok rozhodně vydrží.

Cihlové schody jsou prostě nádherné

Ale mohou mezi nimi být dalekosáhlé rozdíly. Mohou být pojaty přírodně či skoro zámecky. Spojovacím momentem je tady ale vždy nenapodobitelná barva a dojem tepla. Vlastně nejen dojem - po cihlové terase je velmi příjemné procházet se bosou nohou, když sluníčko cihly krásně prohřívá...

Zatímco na úzkou jednoduchou cestičku můžeme použít běžné cihly (které tím, že mají každá jiný odstín, vypadají velmi přirozeně, jako by se na nich zrcadlily paprsky slunce), schodiště je náročnější. Vybrat musíme kvalitní, dvakrát pálené cihly, které se působením mrazu a deště nebudou za čas drolit. Dvakrát pálená cihla je noblesní, potřebuje decentní začištění, důkladnost v provedení celku i detailů. Výhodou je tady možnost střídání cihel na plocho, na výšku, dají se z nich sestavit různé obrazce.

Zajímavé jsou takzvané odřezy (seženeme ve stavebninách), což jsou úzké zbytky kvalitních, dvakrát pálených cihel - je to cihla zhruba o poloviční šíři, přičemž další dva rozměry si zachovává. S výhodou se využijí při stavbě jak schodů, tak podest či obrub záhonů.

Přírodní kámen - rozličné možnosti

Využít lze jak efektu nepravidelných kamenů sesazených do křivolakých obrazců, tak i pravidelného půvabu způsobně otesaných kvádrů a desek. V prvním případě vynikne nepravidelná krása tohoto přírodního materiálu, kdy každý kámen je jedinečný. Je nutné si trochu pohrát s výběrem, i s usazením - jak každý kámen natočit, obrátit... Přední hrana schodu tady nikdy nebude úplně rovná.

Do přírodní zahrady se hodí jednoduché schodiště, za jehož stupnice slouží pouze do terénu zasazené velké, masivní ploché kamenné desky. Jejich kouzlo spočívá v jejich přirozeném tvaru, vyniknou třeba vedle malého vodopádu, nebo mohou vést kolem kaskád zahradního potůčku, vystavěného z totožného kamene, jako je schodiště...

-ag-

Foto: http://www.profimedia.cz/