Od začátku roku máme všeho více než dost, a tak můžeme s optimismem vyrazit do tentokrát bílého království a pomalu spřádat ta nejgeniálnější předsevzetí, aby se nám na jaře co nejlépe vybarvilo.

Přirozená ochrana

Pořádná vrstva sněhu je nejenom přirozenou ochranou ovocných stromů proti promrznutí, ale dává naší zahrádce nádech klidu a pohody. Nebudeme proto tuto přikrývku zbytečně odstraňovat a omezíme svoji aktivitu pouze na cesty a chodníčky, které protáhneme rádlem. Odstraněný (samozřejmě nesolený) sníh nahrneme okolo kmenů, kde se stane nejlepší plynulou zásobárnou vody. Pouze v případě, že bílá nadílka bude opravdu bohatá a větve se budou prohýbat pod nánosy zvláště mokrého sněhu, setřeseme ho opatrně tyčí na zem a přihrneme k ovocným stromům nebo rozhodíme na zeleninové záhony.

Očistná kúra

Pokud zrovna silně nemrzne, můžeme využít čas relativního zimního klidu k očištění kmenů od staré kůry – borky, pod kterou často bývají ukryty přezimující škůdci nebo jejich vajíčka. Z toho důvodu nebudeme ponechávat seškrabanou kůru na zahradě, ale napneme pod strom igelitovou plachtu, jejíž obsah následně spálíme nebo hodíme do popelnice.

Očištěné kmeny stromů za mírnějšího počasí znovu natřeme vápenným mlékem, choulostivější dřeviny obalíme netkanou textilií nebo rohoží, která je ochrání před prudkými mrazy, ostrými slunečními paprsky i potulnou zvěří.

Prosvětlovací řez

Za mírnějšího počasí se rovněž můžeme pustit do prořezávání ovocných stromů, aby do jejich korun pronikalo více světla. Do většího řezu se v tuto dobu pouštět nebudeme, odstraníme pouze nevhodně rostoucí, vzájemně si překážející a suché nebo poškozené větve. Správně prosvětlená koruna by měla vypadat tak, aby mezi větvemi mohl proletět pták.

Chystáme rouby

Když už jsme v tom řezání, neměli bychom zapomenout na rouby – zvláště slivoní a meruněk. Odebíráme je ze silných jednoletých výhonů, nejlépe z jižní strany horní koruny. (Vytáhlé a kolmo rostoucí výhony – vlky, stejně jako příliš slabé výhonky jsou k roubování naprosto nevhodné.) Optimální roub by měl mít tři až pět oček, přičemž spodní pupen by měl být na protější straně řezu.

Aby nám rouby vydržely čerstvé až do jara, založíme je do nádoby s vlhkým pískem, kterou uložíme v chladném sklepě. Můžeme je rovněž založit do brázd na severní straně domku nebo většího stromu a zhruba do poloviny přihrnout zemí, aby nevysychaly. V každém případě je ale řádně označíme jmenovkami, abychom v nich na jaře „neměli guláš“.

Opeření sousedé

K stálým návštěvníkům zimní i letní zahrady patří zpěvní ptáci. Na jaře je většina zahrádkářů vítá s otevřenou náručí, protože likvidují housenky, jak ale začnou dozrávat plody, je to už se vzájemným přátelstvím na pováženou. Nejinak tomu je i v zimě, kdy vyštipují mladé pupeny. Stejně jako v období sklizně, pomůže i teď silonová síť, popřípadě celta z netkané textilie, kterou zakryjeme keře. Větší stromy pak opatříme fóliovými či jinými cingrlátky a chrastítky zavěšenými do větví. Může nám však pomoci i chemie v podobě postřiku Nitrosanem 25, Arborolem, nebo slabšího roztoku vápna, které jim nechají zajít chuť.

Nejlépe však uděláme, když jim nabídneme něco lepšího „na zobák“, v tomto případě slunečnicová semínka, lůj nebo vhodnou krmnou směs ze zverimexu. Ostatně, tito drobní opeřenci patří k zahradě už téměř jako domácí zvířátka, tak se s nimi pokoušejme v míru vyjít.

-ra-Foto: www.profimedia.cz