Dokud jsou stromy holé, otloukáme poslední zbytky mumifikovaného ovoce, řežeme uschlé a sněhem polámané větve, škrabeme starou borku a zárodky mechu v rozvětvení, zahrnujeme zemí odkryté kořeny, současně však obnovujeme okolo stromů lavory a plníme je kompostem.

Sázíme na jaro

Po oschnutí promokřené země můžeme rovněž začít s výsadbou ovocných stromků, které jsme nestihli zasadit na podzim. Nejprve přijdou na řadu keříky drobného ovoce, jako je rybíz a angrešt, které dříve raší. Až se více oteplí, pustíme se do sázení lísek, vinné révy a také broskvoní, meruněk a aktinidií, které se ostatně nejlépe ujímají právě v tuto dobu.

Březen je rovněž vhodným obdobím pro roubování. Máme-li ve své zahrádce zdravé silné stromy, ale ovoce není nic moc, přeroubujme je. Existuje celá řada zahradnických podniků, kde se dají vhodné rouby zakoupit i přes internet. Výhodnější je však osobní návštěva, kterou můžeme spojit s odborným poradenstvím. Zkušený zahradník nám nejenom doporučí vhodnou odrůdu, ale též poradí, jaký způsob roubování zvolit.

Nezapomeneme ani na jahody

Při „revizi“ zahrádky se určitě zastavíme u keříků jahod. I když zatím vypadají jako hromádka neštěstí, věřte, že je to nejlepší příležitost k odstranění všech zbytků větviček, listí a uhynulých – nyní již často mokvajících výhonků. Půdu okolo rostlin uhrabeme, mírně nakypříme a pohnojíme.

Dříve se používala zředěná močůvka nebo drůbeží trus a Cererit. V poslední době se na trhu objevil ekologický přípravek Hoštické granulované hnojivo na jahody, které dostaneme ve většině zahrádkářských prodejen. Jedná se o čistě přírodní (organický) produkt, bez přídavku průmyslově vyráběných složek. Obsahuje fermentovaný kravský a koňský hnůj, drcenou a granulovanou rohovinu a přírodní guáno pocházející z trusu mořských ptáků. Dodává rostlinám nejen potřebné živiny, ale výrazně aktivuje i půdní mikroflóru. Kromě jahod ho lze využít také k hnojení rybízu, angreštu, malin a borůvek.

Zahrádku si rozvracet nedáme

Nezapomínejme rovněž na ochranu proti škůdcům a chorobám, kteří nám mohou často úplně zkazit radost z vlastní úrody. Na housenky obaleče jabloňového je nejlépe vyrukovat s lepovými pásy z vlnité lepenky, proti kadeřavosti broskvoní poslouží jako prevence měďnaté přípravky Champion 50 WP nebo Kuprikol 50, které můžeme prakticky použít kdykoliv za bezmrazého počasí, pokud ještě nezačínají rašit vrcholové pupeny. Pokud se v minulosti na našem angreštu vyskytlo americké padlí, pustíme se co nejdříve do preventivních opatření. V boji proti němu nám nepomůže Barack Obama, ale včasné odstranění pokroucených větví, které mohou být památkou na loňskou chorobu. Ani v tomto případě se však neobejdeme bez vhodných fungicidů, jako je Bioton, Discus, Karathane LC a Rubigan 12 EC, aplikovaných podle doporučení.

-ra-Foto: www.profimedia.cz