Zahrada a terasa představují v našem životě důležité kousky přírody, obzvlášť pokud bydlíme ve městě. Podle finančních analytiků letos následkem ekonomické krize klesne počet prodaných dovolených. Ti, kdo neodletí na dovolenou k moři, si budou chtít léto vychutnat a relaxovat na sluníčku alespoň na své zahradě. Bez hezkého a pohodlného nábytku by ale siesta nebyla dokonalá.

Jak z široké nabídky, která je na trhu k dispozici, tedy vybrat ten pravý nábytek, který oživí naši zahradu a zároveň vydrží déle než pár sezón? Stačí dodržet několik základních kroků:

1. Před nákupem se dobře rozmyslete2. Nechat si poradit od odborníka3. Nešetřete na úkor kvality4. Zamyslet se nad vhodným materiálem5. Zajímat se o záruční lhůtu

Před nákupem se dobře rozmyslíme

Do obchodu už bychom měli dorazit s představou o tom, co vlastně chceme. Proto je před samotnou návštěvou potřeba zvážit několik základních faktorů. Měli bychom vědět, kde bude nábytek umístěný, jestli na střechou kryté terase, nebo na otevřené zahradě pod širým nebem. Dále je třeba uvážit možnosti skladování. Některý materiál zvládne i zimní období a počasí na něm nezanechá přílišné stopy, jiný bude třeba po létě uklidit do garáže nebo do sklepa.

Dále je vhodné uvážit, kolik lidí bude pravidelně nábytek využívat. Sestava pro zahradu staršího manželského páru bude vypadat jinak než ta pro mladou rodinu, která počítá s častými návštěvami a oslavami či barbecue večírky. Chystáme-li se na obhlídku toho, co je na trhu k dispozici, měli bychom také přibližně vědět, jakou částku můžeme ze svého rozpočtu na vybavení zahrady vynaložit.

Necháme si poradit od odborníka

Nabídka zahradního nábytku je široká a poskytuje tolik možností, že se nám z toho „zamotá hlava“ a budeme mít problém zorientovat se v ní. Právě proto je vhodné poradit se s odborníkem v oboru, který zná trendy na trhu, stejně jako přednosti i slabiny různých materiálů, a dovede klientovi poradit. Ideální je vyhledat obchodníka, který disponuje výstavní plochou pro osobní prezentaci výrobků. Zde je pak možné si v klidu prohlédnout různé varianty a sestavy a vyzkoušet odolnost i pohodlnost nábytku. Existují i zákazníci, kteří jsou v oblasti nábytku dostatečně poučeni a vědí, jaký materiál se jim bude hodit. Ti mohou bez obav prohledávat nabídky na internetu. Nicméně od prodejce se při osobní návštěvě dozví nejvíce informací a mohou s ním celý nákup konzultovat. Sestava zahradního nábytku bývá většinou široká škála prvků, doplňků a barevných variací, takže osobní setkání s prodejcem je spíše nutnost než zbytný luxus.

Nešetříme na úkor kvality

Stejně jako v jakékoliv jiné oblasti i při nákupu zahradního nábytku se vyplatí řídit se heslem: Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci. Výši částky, kterou jsme ochotni za vybavení vynaložit, je třeba určit předem. V případě zahradního nábytku se zejména z dlouhodobého hlediska rozhodně nevyplatí přehnaná spořivost. Kvalitní nábytek může totiž vydržet až desítky let, a to bez nutnosti náročnější údržby. Výrazně levné zboží představuje kategorii, kde se muselo při výrobě nejvíce šetřit. To má negativní vliv na trvanlivost materiálu. Důsledkem takového šetření na nesprávném místě může být například praskání svárů, koroze vlivem slabé povrchové ochrany, rychlé opotřebení a nenávratné změny materiálu.

Neplatí však, že čím je nábytek dražší, tím je lepší. I v nižší cenové kategorii je možné sehnat kvalitní sestavy, které budou dobře a dlouho sloužit. Ušetřit se tedy dá i na zahradním nábytku. Nicméně pořád se bavíme o sortimentu, který má garantovanou určitou hladinu kvality - procházejí uznávanou certifikací a podléhají nadstandardní záruce v rozpětí 3 – 5 let. Budeme se tedy zajímat o to, jaké garance výrobce poskytuje a zkusíme se poptat známých či pátrat na internetu v diskuzích, jaký je přístup společnosti k reklamacím. Tento postup nám může do budoucna významně ušetřit nepříjemnosti.

Zamyslete se nad vhodným materiálem

Materiál VýhodyNevýhody
Plast • Výhodná cena• Skladný a lehký • Nižší odolnost• Nižší estetičnost (levný vzhled)
Hliník• Velká variabilita designů • Nutno dát pozor na kvalitu
Dřevo • Přírodní materiál • Nutnost péče• Vyšší cena u kvalitních dřevin
Ocel• Vysoká odolnost • Tepelná vodivost

Co se týká materiálu zahradního nábytku, na českém trhu je k dostání zejména nábytek z plastu, dřeva, hliníku, kovu či kombinovaný.

Velkou výhodou plastového nábytku je jeho nízká pořizovací cena, navíc je lehký, skladný a nenáročný na údržbu. Na druhou stranu musíme počítat s jeho kratší trvanlivostí v důsledku nízké odolnosti vůči mechanickým vlivům i přírodním podmínkám. Plastový nábytek se často láme a praská, levnější varianty nejsou odolné vůči UV záření a nesvědčí jim ani vlhko a mráz.

Dalším favoritem na poli zahradního nábytku je dřevo všech druhů. Je to materiál příjemný na dotek i na pohled a k zahradě hezky ladí. Cena nábytku z tohoto materiálu se může pohybovat v řádech tisíců i deseti tisíců v závislosti na tvrdosti a původu dřeva. Mezi levnější materiály patří smrkové dřevo a borovice, víc je třeba připlatit za dub nebo buk. Nejkvalitnější nábytek se vyrábí z exotických dřevin, jako je eukalyptus, severoamerický akát, merenti a zejména stále oblíbenější teak, jehož dřevo se vyznačuje extrémní odolností vůči nepříznivým podmínkám.

Hliníkový kempinkový nábytek s pruhovanými látkovými potahy si pamatujeme asi všichni. Oblíbenost tohoto materiálu v posledních letech neklesá, co se však mění, je jeho kvalita a s ní přímo související odolnost. Rozhodneme-li se pro tento typ, vyhneme se při nákupu nábytku vyrobeného z trubek o síle stěny 0,8 mm, u kterého hrozí zdeformování jeho konstrukce. Spolehlivý nábytek z tohoto materiálu disponuje silou stěn kolem 1,2 mm. Hliník je vhodný materiál také proto, že nekoroduje.

Ocelový nábytek bývá velmi odolný a jeho předností je dlouhá životnost. Je-li vyroben v provedení nerez či opatřen antikorozním nátěrem, vydrží stát venku ve větru i dešti. Ocel má však jednu vlastnost, se kterou je třeba počítat, a tou je vodivost tepla. Proto je ocelový nábytek v chladném počasí velmi studený, a v horku naopak pálí. Někdy bývá kombinována ocel a další materiál, který chytře eliminuje tuto její vlastnost.

Zajímejte se o záruční lhůtu

Pokud výrobce nabízí dvouletou záruční lhůtu, tedy přesně tolik, kolik mu ukládá zákon, je čas zbystřit. V tomto případě je namístě se obávat, že nábytek nevydrží o moc déle. Nadstandardní záruky si zákazníkům nemůže dovolit nabídnout každý výrobce, pouze ten, který si je kvalitou svých výrobků jistý.

-Připraveno ve spolupráci se společností Kettler-Foto: Kettler