O aprílovém počasí si žádný zahrádkář asi moc velké iluze nedělá. Přesto každý spěchá na svůj maličký kousek pozemku, aby co nejrychleji odstranil všechny pozůstatky zimy a proklestil cestu jaru. Právě teď je třeba využít každého slunečného dne k dokončení generálního úklidu. Jakmile ho budeme mít za sebou, můžeme se věnovat už výhradně tvůrčí práci, na jejímž konci nás čeká nejedno milé překvapení.

Kam dřív skočit?

V tomto měsíci bychom již měli ukončit výsadbu okrasných dřevin. Při větším množství začneme nejprve s otužilejšími rostlinami, zatímco s teplomilnými počkáme, až se očividně oteplí. Opadavým listnáčům před výsadbou ještě zkrátíme výhonky (nejvíce o 2/3 délky) a ostrým nožem odstraníme zaschlé a poškozené části kořínků. Ušlechtilé jehličnany a opadavé listnáče předpěstované v kontejnerech už řezem upravovat nebudeme, odstraníme pouze poškozené a zaschlé části výhonů.

Při sázení přidržujme stromky jednou rukou tak, aby jejich kořeny byly rovnoměrně zasypávány a „neutíkaly“ do stran či dokonce vzhůru. Vysazené rostliny důkladně zalijeme, ale nehnojíme, dokud řádně nezakoření.

Vylepšujeme záhon

V tuto dobu už máme nejvyšší čas rozdělit a přesadit trvalky kvetoucí v létě a na podzim. Podle možností využijeme mírnějšího počasí, když nepraží slunce. Znovu si projděme celý záhon a vytipujme místa, která je třeba vylepšit nebo znovu osadit. Pokud jsme si v minulém roce nakreslili plánek s označením barvy a doby květenství, můžeme květinovou zahrádku poměrně snadno doladit. Rostliny, kterým se u nás příliš nedařilo nebo přes zimu uhynuly, lze nyní nahradit předpěstovanými nebo zakoupenými sazeničkami.

Venkovní výsev

Neustálé, ale přece jen už teplejší počasí nám umožní výsev otužilejších druhů letniček přímo na stanoviště. Bude to například měsíček, sluncovka – kalifornský máček, černucha, iberka okoličnatá, tařice přímořská, slunečnice, hrachor aj. Dáváme-li přednost zahrádce přírodního typu připomínající rozkvetlou louku, pak určitě přivítáme připravené květinové směsi, které dostaneme u specializovaných prodejců. Kromě něžných polních květin zde bývají obsaženy také chrpy a měsíčnice, které jsou vhodné i k řezu.

Dopřejme jim teplo

Zaspat bychom neměli ani s výsevem choulostivějších letniček vyžadujících předpěstování. V tuto dobu nám už běžně vystačí nevytápěné pařeniště, které zacloníme a budeme pravidelně větrat. Daleko lepší bude samozřejmě skleník, v případě nouze však můžeme využít i okenního parapetu. Tímto způsobem si předpěstujeme například afrikány, hvězdnice, cínie, letní fialy, jednoleté okrasné trávy aj. Vzešlé rostlinky větší než 3 cm můžeme za teplého počasí přenést na balkón (ne na prudké slunce), ale na noc je opět vrátíme na chráněné stanoviště do bytu.

„Luxujeme“ trávník

Co bychom byli za zahradníky, kdybychom se starali pouze o kvetoucí rostliny, a přitom zanedbali trávník. Pokud jsme na něj v jarním shonu ještě nevzpomněli, snažme se mu to co nejrychleji vynahradit. Nejprve ho důkladně očistěme, a pak pomocí vějířovitých hrábí pečlivě odstraňme všechny zárodky mechu. Poškozená místa zkypříme a znovu osejeme. Čerstvě osetá místa nehnojíme, dobře prokořeněnému trávníku naopak prospějeme například přípravkem EUROGREEN Spring.

A zase sejeme

Duben je rovněž nejvhodnějším obdobím k založení nového trávníku výsevem. Do něj bychom se ale měli pouštět jenom v případě, že jsme si na podzim důkladně prokypřili půdu a prohnojili ji kompostem s fosforečnými a draselnými hnojivy. V takovém případě ji teď pouze zbavíme vyrážejících plevelů, urovnáme a po osetí uválcujeme. Osetou plochu je dobré zakrýt celtou z netkané textilie, která ji ochrání před vyzobáním a vyplavením.

Pokud se nám do takové práce nechce, nebo jsme nestačili na podzim vše řádně připravit, objednáme si raději položení trávového koberce u specializované firmy.

-šum-Foto: www.profimedia.cz