Nebude to ale možná ani nutné, květiny můžeme nechat být tak, jak jsou. Pokud se včas seznámíme se samozavlažovacími truhlíky a květináči. Ty dnešní dokonce umí udržet rostlinu v kondici - pokud jde o zavlažování - až několik týdnů. Takže nám nejen když nejsme doma, ale i v běžném celoročním domácím provozu odpadá jedna velká práce (a při mnoha květinách v domě či bytě ještě větší práce, zabírající také docela dost času) - zalévání květin. Často se na pravidelnou zálivku může zapomínat, což má pro rostliny neblahé následky. Vysušuje se jim kořenový systém a i když rovnou nezahynou, nezůstanou nadále v nejlepší kondici.

Praktické i pěkné na pohled

Samozavlažovací truhlíky a květináče mají kromě své hlavní praktické přednosti dnes i zajímavý, dokonce občas i výjimečný design. Takže můžeme podle libosti vybírat barvy květináčů buď ladící s květinou, nebo v barvě kontrastní. Podle charakteru rostliny zvolíme i vhodný tvar a vzhled květináče - oblý nebo hranatý, vysoký nebo mělčí.

Samozavlažovací květináče jsou ale obecně vyšší, protože se v nich musí schovat celé důmyslné zavlažovací zařízení. Na výběr jsou vysoké válce, kvádry, šestihrany, o něco nižší krychle, oválné květináče i ty hranaté s ostrými nebo zjemnělými hranami. Návštěvy budou u vás od nynějška obdivovat nejen samotnou rostlinu, ale výtvarný celek, který bude tvořit rostlina plus správně vybraný obal, dokonale s rostlinou ladící.

Krásné a praktické samozavlažovací květináče

Zavlažovací systém zabudovaný v květináči může rostliny, pokud jde o vláhu, zabezpečit na 2 až 12 týdnů. To v závislosti na typu květináče a velikosti jeho vodního zásobníku.

Jak to funguje

Zásobník na vodu se jednoduše naplní a rostlina se pak až 12 týdnů vodou zásobuje sama podle potřeby. Díky spodnímu zavlažování funguje v květináči vodní koloběh podobně jako v přírodě. Ryska stavu vody vás upozorní na to, kdy rostlinu opět zalít.

Samozavlažovací květináče se dají využít v interiéru i v zahradě, na terase i balkoně. Pokud vyšroubujete ventil ve dně nádoby, pak samozavlažovací sada funguje i při silných deštích, bez toho, aby se květina přemokřila.

Samé dobré vlastnosti

Samozavlažovací květináče jsou obvykle vyrobeny z vysoce kvalitního plastu. Jaké jsou jeho konkrétní přednosti? Je UV paprskům odolný, a tedy nemění barvu ani po letech pobytu na slunné terase. Dále jsou voděodolné a také mrazuvzdorné - můžeme je tedy (v případě, že v nich pěstujeme přes léto na zahradě letničky) přes zimu skladovat jen v kůlně nebo přístřešku. Jsou také (a to je velmi důležité) - nárazuvzdorné, proto se netřeba bát jejich rozbití.

-ag-Foto: Lechuza, Eva Solo