Až nastanou letní vedra, pak bazén na zahradě přijde vhod. Ale nejen cachtání si užijeme dosyta, i práce okolo bude dost. Při dodržování několika základních pravidel udržet křišťálově čistou vodu, ve které bude potěšení se koupat, nebude zas takový problém. Komu by se také chtělo koupat ve špinavé vodě, že. Navíc nesprávná údržba zbytečně životnost bazénu výrazně zkracuje. Proto je třeba osvojit si několik základních zásad a pořídit si správné pomocníky a pak už se jen těšit z nového způsobu letní relaxace. Jak tedy na to?

Prevence, prevence a zase prevence...

Prevence se vyplácí a platí to i v případě péče o bazén. Pokud zabráníte nečistotám, aby se do bazénu dostaly, ušetříte si spoustu práce s jeho údržbou. Samozřejmostí by tedy mělo být osprchování se před vstupem do bazénu. Zvlášť děti bývají v tomto ohledu vynalézavé, proto se vyplatí je hlídat a této zásadě je naučit. Ušetříte si tak trávu či hlínu plavající ve vodě či mastné pozůstatky opalovacího krému. Všechny zmiňované nečistoty napomáhají tvorbě řas a různých zákalů.

Dalším zdrojem znečištění, kterému se lze účinně bránit, jsou listy z okolních stromů. Pokud už je nutné bazén umístit do jejich blízkosti, lze rozhodně doporučit zakrytí bazénu ve chvílích, kdy není užíván. Vzduchem poletuje mnoho potenciálních znečišťovatelů a stříška či plachta jsou velmi efektivní překážkou v tom, aby se nečistoty dostaly do bazénu.

Čištění mechanické

Prevence je základ, čištění je ovšem neméně důležité. Dělíme ho na dva hlavní typy – čištění mechanické a chemické. Co se týče mechanického odstraňování nečistot, základem je síťka, kterou snadno zachytíte hmyz, listí a podobné nečistoty. Ve výbavě každého bazénu by neměla chybět ani písková filtrace. Ta průběžně nasává vodu z bazénu a čistí ji přes obvykle dvojstupňový filtrační systém. Poté je voda zařízením vrácena zpět do bazénu.

Písková filtrace se zapíná během horkých letních dnů, když v bazénu nikdo není. V případech, kdy je bazén často využíván, je vhodné filtraci nechat běžet až několik hodin denně.

Pro mechanické čištění dna bazénu se doporučuje rovněž nákup speciálního vysavače.

pH udrží chemie

Mechanickým čištěním lze dosáhnout výrazného zlepšení, co se kvality vody v bazénu týče, chemické je však neméně důležité. Důležité je sledovat dva ukazatele – hodnotu pH vody a množství dezinfekce v bazénu. Doporučená hodnota pH se u bazénové vody pohybuje mezi 6,8 a 7,2, pokud se pH nachází mimo toto rozmezí, je potřeba ji do něj vrátit vhodnými přípravky. Vyšší pH vede k tvorbě minerálních zákalů, nižší zase způsobuje korozi kovových povrchů.Diskutovanou otázkou je dezinfekce vody. Ve vodě totiž vznikají desítky tisíc potenciálně škodlivých mikroorganismů. Aby se čistá a hygienicky nezávadná voda udržela po celou sezonu, musí se pravidelně kontrolovat a ošetřovat pomocí dezinfekčních přípravků. Standardně se používají výrobky obsahující chlor, který by měl být v bazénu přítomen v koncentraci 0,3 – 0,6 mg na litr vody. Alternativou jsou tzv. bezchlorové přípravky, díky kterým se vyhnete pachu chloru, jenž je pro mnoho lidí nepříjemný, navíc tyto přípravky nedráždí citlivější pokožku, sliznice či oči a jsou šetrnější k přírodě. Na trhu jsou dostupné i bezchlorové dezinfekce vhodné do dětských bazénů.

Vhodné je vybavit se také tzv. algicidy, tedy přípravky hubícími řasy a sloužícími i jako prevence. Spory řas jsou totiž neustále přenášeny do bazénu prostřednictvím prachu, větru a deště. Teplá voda a sluneční světlo pak vytvářejí ideální podmínky pro jejich rozvoj. Oblíbené jsou rovněž vločkovací přípravky, které snadno a rychle zbaví vodu nepříjemných zákalů, jejichž příčinou jsou částečky zeminy, barviv či organických sloučenin. Vločkovač z nich sražením vytvoří objemnější vločky, které poté zachytí filtr nebo je možné je vyluxovat ze dna.

Je potřeba říci, že pokud znečištění vody v bazénu přesáhne určitou míru, čištění už se zkrátka nevyplatí. V těchto případech je lepší bazén vypustit, ošetřit přípravkem na usazeniny a napustit čerstvou vodou. Chcete-li si užívat tedy letního cachtání plnými doušky, nezbývá vám také než pravidelně čistit, čistit a čistit....

-td-Foto: OBI, www.profimedia.cz