O každý dřevěný nábytek je nutné se starat, a to úměrně druhu dřeviny, četnosti používání a také době vystavení povětrnostním vlivům. Povrchová úprava v exteriéru trpí více než v interiéru. Při používání nábytku v exteriéru se doporučuje provádět ošetření povrchu dřeva nejméně 1x - 2x za sezónu.

Jak na nábytek ze švédské borovice?

Používáním zahradního nábytku a vystavením povětrnostním vlivům dochází k znečišťování povrchu tohoto nábytku. Znečištěný nábytek lze jednoduše umýt vodou s přídavkem saponátu, následně pořádně opláchnout čistou vodou a utřít. Zároveň dlouhodobým používáním a působením vnějších vlivů dochází k opotřebovávání povrchové úpravy nábytku. Povrch nábytku lze pravidelně udržovat vhodným regeneračním (údržbovým) olejem. Pokud dojde k poškození povrchu (např. poškrábání), doporučuje se přebrousit povrch brusnou houbičkou o zrnitosti 180 – 220, pak natřít mořidlem o vhodném odstínu a nakonec regeneračním (údržbovým) olejem.

Nábytek je důležité chránit před deštěm, například krycí plachtou. V exteriéru může být používán i bez výše uvedené péče o jeho povrch, nicméně tím dochází k rychlejšímu znehodnocení vzhledu a ke zkrácení funkční životnosti, která se při běžné péči předpokládá desítky let.

Nábytek instalovaný pod krytými pergolami, altány, na krytých terasách apod. nevyžaduje zvláštní péči a obnovu povrchové úpravy po několik sezón.

Uskladnění: V případě dlouhodobějšího nepoužívání zahradního borovicového nábytku je ideální uložit ho do suchých, krytých a nevytápěných prostor. Toto jednoznačně platí pro zimní období, kdy by borovicový zahradní nábytek neměl být vystaven nepřízni počasí. Máme-li houpačku s textilní střechou, uskladníme ji odděleně v místě, kde nehrozí mráz.

Před samotným uskladněním je doporučené nábytek řádně očistit, ošetřit údržbovým olejem a přikrýt plachtou.

Nábytku z exotické dřeviny meranti udělá dobře teakový olej

Nábytek ze dřeviny meranti je důležité pravidelně čistit vlažným mýdlovým roztokem nebo speciálními čisticími prostředky na dřevěný nábytek. Pro uchování původní barvy je nezbytné dřevo také pravidelně ošetřovat teakovým olejem, který je určen na ošetřování dřevěného zahradního nábytku. Četnost opakování nátěrů teakovým olejem závisí na umístění a intenzitě způsobu používání nábytku. Obecně platí, že nátěr teakovým olejem je třeba aplikovat ve chvíli, kdy povrch nábytku zmatní a dešťová voda přestane zůstávat na jeho povrchu jako kapky a začne se vpíjet do dřeva. První nátěr je obvykle doporučováno provést nejpozději do konce prvního měsíce používání nábytku.

Uskladnění: Nábytek je doporučené nadměrně nevystavovat povětrnostním vlivům, zvláště pokud ho nepoužíváte. Pokud nábytek delší dobu nepoužíváte (např. v zimním období), očistěte ho, nechte důkladně oschnout, uložte v krytých nevytápěných prostorách a přikryjte plachtou.

A co si žádá nábytek z teaku?

K čištění teakového dřeva je doporučováno používat speciální přípravky pro tuto dřevinu určené (například: Teak Cleaner), které povrch účinně očistí a teakové dřevo oživí. Dříve byly tyto prostředky pro čištění teakového dřeva značně omezené. Většinou se čistil pomocí mýdlové vody a kartáče (nikoliv drátěnky). Nicméně tento způsob je podstatně méně účinný a dnes již zastaralý. Není vhodné ho ani doporučit. Je dobré mít na paměti, že po vyčištění povrchu nábytku ať již speciálními přípravky nebo i tím mýdlem, je nutné teakový nábytek velice pečlivě opláchnout čistou vodou. V případě, že použijete k odstranění odolných skvrn brusnou houbičku, vždy s ní pracujte ve směru viditelných vláken!

Pro ošetřování teakového dřeva je možné doporučit například speciální přípravek Teak PROTECTOR, který je výrazně účinnější a ekologičtější než teakový olej. Tento přípravek ale nepoužívejte na dřevo, které bylo předtím ošetřeno teakovým olejem a nebylo od oleje řádně očištěno.

Pokud se rozhodnete pro ochranu běžným teakovým olejem, používejte pouze pravý teakový olej. Je také důležité vědět, že tento olej částečně zadržuje špínu, a proto časem ztmavne. Z tohoto důvodu je nutno zbývající starý olej lehce zbrousit brusnou houbičkou a teprve pak aplikovat novou vrstvu oleje.

Uskladnění: Obecně platí, že teakový nábytek může být venku ponechán celý rok. Pokud ponecháte svůj zahradní nábytek přes zimu venku, ujistěte se, že veškeré šrouby a spoje jsou pečlivě utažené. V opačném případě může dojít k popraskání dřeva důsledkem pnutí zmrzlé vody, která by mohla snadno proniknout do prostor způsobených neutaženým kováním.

Pokud se ovšem rozhodnete pro jeho uskladnění přes zimu, neměli byste ho uschovávat v teplé místnosti. Ideálním místem může být garáž, kde by nábytek mohl být v suchu a zároveň by se mu dostalo dostatečné ventilace.

Před samotným uskladněním nábytek řádně očistěte, ošetřete vhodným přípravkem a přikryjte plachtou.

-td-Foto: Mountfield